Hírek / Sport

F1: Az FIA beidézte Verstappent, később Bottast és Sainzot is

2021. november 20. 19:30 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Közel három órával a Katari Nagydíj időmérő edzése után beidézte az FIA Max Verstappent, miután nem lassított le egy dupla sárga zászlós jelzésnél a Q3 végén.
 
Már az időmérő edzés leintése után terjedt a videó a világhálón, melyen az látható, hogy Max Verstappen úgy haladt el a célegyenesben a Katari Nagydíj időmérő edzésének legvégén, hogy balra egy sportbíró dupla sárga zászlós jelzést adott, és ő nem lassított. Eleinte úgy tűnt, hogy miután az FIA központi rendszere és a kormánykijelző nem volt teljes összhangban a jelzések szempontjából, a holland megúszhatja a vizsgálatot, ám majd’ három órával a leintés után az FIA mégis jelezte, meghallgatásra várja a Red Bull-ost.
 
A vád a Nemzetközi Sportkódex 2.5.5.b) pontjának, valamint a versenyigazgatói jegyzetek 7.1-es pontjának a megsértése, vagyis az, hogy nem vette figyelembe a dupla sárga zászlós jelzést. Előbbi szabály a veszélyhelyzetre való reagálást írja elő, utóbbiban Michael Masi versenyigazgató pedig azt jelezte a versenyzőknek a hétvége elején, hogy amennyiben dupla sárga zászlós jelzés van érvényben, meg kell szakítaniuk a gyorskörüket.
Míg az FIA az előző hétvégéken a szabadedzéseken egy új szisztémát tesztelt, és automatikusan törölte a dupla sárga mellett elhaladó versenyzők aktuális idejét, ezen az időmérő edzésen ez a rendszer nem volt érvényben, vagyis a körmegszakítás a versenyzők felelőssége.
 
„A versenyző, aki dupla sárga zászlós jelzést adó bírói szektorban halad el, köteles jelentősen csökkenteni a sebességét, és fel kell készülnie az irányváltásra vagy megállásra. Annak érdekében, hogy a bírák elvárásainak megfeleljenek, a versenyzőknek eleget kell tenniük ezen követelményeknek, és világosnak kell lennie, hogy nem próbált lényeges köridőt autózni” – írta Michael Masi a jegyzetében.
 
Miután Katarban a vizsgálat jelentésekor már elmúlt 20 óra, az FIA a meghallgatást csak vasárnapra tűzte ki. Verstappennek helyi idő szerint 13 órakor (magyar idő szerint 11 órakor) lesz jelenése a bírák előtt.
 
Verstappen sokadmagával az utolsó gyorskörét teljesítette a Q3-ban, amikor előtte Pierre Gasly egy korábbi szárnytörése és defektje miatt a pálya szélén állította le az Alpha Tauriját a célegyenesben. Többen is elhaladtak mellette, és amikor Valtteri Bottas, Carlos Sainz és Max Verstappen fordult rá a célegyenesre, a Gasly autója közelében, a pálya bal oldalán lévő bírói állásnál már látható volt egy sárga zászlós jelzés – Verstappen esetében egyértelműen dupla.

 

 

Az ügyet zavarossá teszi, hogy az utolsó kanyart követően a pálya széli világító panel még nem adott sárga jelzést, és az sem egyértelmű, hogy az FIA rendszerében hivatalosan dupla sárga volt-e érvényben azon a szakaszon.
 
Verstappen a második rajtkockát szerezte meg a Katari Nagydíj kvalifikációján, bajnoki riválisával, Lewis Hamiltonnal osztozna az első soron vasárnap. Amennyiben az FIA vétkesnek találja, jó eséllyel hátrasorolásos büntetést szab ki rá. Sebastian Vettel az év elején Bahreinben egy ilyen vétségért öt rajthelyes büntetést kapott, ám a közelmúltban arra is láthattunk példát, hogy az FIA futni hagyott versenyzőt.
 
Nem sokkal Verstappen beidézése után további két versenyzőt idézett be Verstappen mellett az FIA a Katari Nagydíj időmérőjének végén történt sárga zászlós incidens kapcsán, Bottast és Sainzot.
 
 
 
Fotó: Formula 1, Red Bull Racing Honda
Forrás: Formula 1, m4sport.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner