Hírek / Sport

F1: Az FIA nem fogadta el a Mercedes kérelmét, lezárva a Verstappen-ügy!

2021. november 19. 15:05 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Nem fogadta el a Mercedes Formula 1-es csapatának felülvizsgálati kérelmét a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), így a versenybírók nem vizsgálják újra Max Verstappen és Lewis Hamilton brazíliai incidensét.

A két versenyző a múlt vasárnapi Brazil Nagydíj 48. körében csapott össze egymással: Hamilton előzni próbálta Verstappent, a holland azonban agresszíven visszaverte a támadást, közben pedig leterelte a címvédőt a pályáról. A versenybírók akkor úgy döntöttek, nem kezdik el vizsgálni az incidenst, Hamilton pedig néhány körrel később megelőzte Verstappent, és megnyerte a versenyt.

A futam után aztán kiderült, a versenybírók a futam közben meg sem tudták nézni Verstappen fedélzeti kamerájának előrefele néző felvételeit, melyet kedden hoztak nyilvánosságra. A Mercedes erre hivatkozva kérte az ügy felülvizsgálatát, a csapat képviselőit pedig meg is hallgatták egy videókonferencia keretében csütörtök délután.

Első körben arról egyeztettek, hogy a Mercedes által felhozott bizonyítékok „újak és relevánsak-e”. A versenybírók végül pénteken jelentették be, elutasították a német istálló felülvizsgálati kérelmét.

A versenybírók indoklásukban azt írják, ugyan a hét elején nyilvánosságra hozott belső kamerás felvétel valóban „újnak és relevánsnak” számított, és nem volt elérhető a verseny közben, a „jelentős” kitételnek nem tett eleget.

A stewardok ezzel lezártnak tekintik az ügyet, és jóváhagyják a Brazil Nagydíj végeredményét.

A döntésről egyébként az FIA pénteki sajtótájékoztatóján értesült Toto Wolff, a Mercedes, valamint Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke.

Wolff azt mondta, „várható volt”, hogy ez lesz, míg Horner úgy fogalmazott, „helyes döntés született”.

Ahhoz, hogy a versenybírók újranyissák az ügyet, a Mercedes által felhozott új bizonyítéknak négy kritériumnak kellett volna megfelelnie: újnak kellett lennie, az eredeti döntés meghozalatakor elérhetetlennek, relevánsnak, illetve szignifikánsnak. A versenybírók szerint Verstappen belső kamerás felvétele a legutolsó kritériumnak nem tett eleget, tehát nem volt jelentős érvényű.


Fotó: Pirelli
Forrás: FIA, Formula 1, f1vilag.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner