Hírek / Sport

F1: Az időmérő napján érheti el Szuzukát a szupertájfun

2019. október 9. 11:27 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Már a legerősebb fokozatú tájfunná alakult az F1-es szuzukai hétvégét is fenyegető „Hagibis”. A friss előrejelzések szerint a szombat ígérkezhet a legproblémásabb napnak.

 

Ahogyan arról a hét elején beszámoltunk, jó esély van rá, hogy a hétvégi Japán Nagydíjnak egy nem várt szereplője lesz: a Hagibis nevű tájfun. Az év 19. trópusi hurrikánjaként számon tartott vihar a Fülöp-szigetek térségéből tart Japán felé.

A Hagibis hétfőn érte el a 4-es, kedden pedig a legerősebb, 5-ös besorolást a hurrikánskálán. A szakértők szerint a következő egy-két napban még erősödni fog, aztán fokozatosan gyengülni kezd. A centrumában jelenleg 300 km/óra fölötti szél jellemző. A hatalmas örvény a korábbi előrejelzéseknek megfelelően egyenest Japán felé tart. Jelen állás szerint nem a korábban jósolt időpontban, hanem vasárnap helyett már szombaton eléri Szuzuka környékét – de már a gyengülés fázisában.

„A mai állás szerint Szuzuka és Tokió között fogja elérni a szárazföldet szombaton. Hogy milyen távolságban lesznek a már legyengült tájfun középpontjából, az meghatározó tényező lesz” – írta az évekig az F1 meteorológusaként dolgozó Steffen Dietz. „Ebben a fázisban nagyjából 100 milliméter csapadék és körülbelül 100 kilométer/órás szél várható a pályán szombaton. A verseny napjára a körülmények jelentősen javulhatnak” – tette hozzá.

Fotó: XPBA meteorológusok szerint az F1-es pénteki edzésnapon még száraz, napos idő várható, a hőmérséklet akár a 27 Celsius-fokot is elérheti, az eső valószínűsége egészen kicsi. Szombatra aztán előbb a szél erősödik föl, a levegő 23 fokra hűl le, és nagy valószínűséggel esni fog. Vasárnapra némi felmelegedés várható, és jó esély van arra, hogy a tájfun elvonulásával a verseny ismét száraz lesz. A szél azonban még ekkor is meghatározó tényező lehet.

A Hagibis tehát leginkább az időmérő edzést fenyegeti. Az FIA folyamatosan figyeli a helyzetet, és a szervezőkkel készek lépni, amennyiben programváltozásra lesz szükség. Nem a mostani lenne az első eset, hogy Szuzukában módosítani kell a kvalifikáción. 2004-ben és 2010-ben is vasárnap délelőtt futották az időmérőt, mivel szombaton a viharos időjárás miatt nem volt mód a megtartására.

 

Forrás: Steffen Dietz, Motorsport-Magazin, m4sport.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner