Hírek / Sport

F1: Bottas és Verstappen rajtbüntetést kapott!

2021. november 21. 13:43 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A Formula 1-es Katar Nagydíjjon a holland versenyzőt vasárnapra idézték be a stewardok, miután a szombati időmérő edzésen figyelmen kívül hagyta a dupla sárga zászlós jelzést.

A versenybírók a rendelkezésre álló bizonyítékok – videófelvételek és telemetriai adatok – tanulmányozása mellett meghallgatták Verstappent, végül úgy döntöttek, hátrébb sorolják a Red Bull versenyzőjét.
 
Verstappen a 2. helyen végzett az időmérőn, a versenybírók pedig 5 rajthelyes büntetést osztottak ki neki.
 
A versenybírók indoklásukban azt írják, a 16-os kanyar kijáratán, a 16.6-os zászlós pontnál dupla sárga zászlós jelzés volt érvényben. A stewardok hozzátették, a zászlójelzések mellett a fényjelző panelek valóban nem működtek, és a versenyző kormányán sem jelentek meg a figyelmeztető jelzések, ám emlékeztettek arra, a sportszabályzat szerint a pilótáknak önállóan, segítség nélkül kell vezetniük versenyautóikat.
 
A holland jelenleg 14 pontos előnnyel vezeti a pontversenyt Lewis Hamilton előtt. 
A finn versenyzőt is időmérőt követően idézték be a versenybírók, meghallgatását pedig vasárnap kora délután tartották Katarban.
 
A stewardok a rendelkezésre álló videófelvételek és telemetriai adatok tanulmányozása mellett meghallgatták Bottast és a Mercedes képviselőjét, végül úgy döntöttek, 3 rajthelyes büntetéssel sújtják.
 
A Mercedes versenyzője elismerte, nem vette észre a sárga zászlós jelzést a 16.6-os zászlós pontnál, ezért nem is csökkentette a sebességét akkor, amikor az időmérő utolsó perceiben Pierre Gasly defekt miatt megállt a pálya célegyenesében. A Mercedes versenyzője az időmérőn a 3. legjobb időt futotta.
 

Verstappent és Bottas mellett  Carlos Sainzot is beidézték a sárga zászlók figyelmen kívül hagyása miatt. Sainzt viszont felmentették a stewardok. A spanyol sem látta a sárga zászlót, de mivel észlelte Gasly autóját, jelentősen lassított a miniszektorban, amit a telemetria is alátámasztott.

Katar Nagydíj rajtrács:

A Katari Nagydíj magyar idő szerint 15 órakor kezdődik.

 

Fotó: twitter
Forrás: Formula 1, Formula.hu, f1vilag.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek