Hírek / Sport

F1: Eldőlt: nem versenyez Romain Grosjean a szezonzárón

2020. december 6. 14:20 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A Haas vasárnap bejelentette, Romain Grosjean lemondott a jövő hétvégi abu-dzabi visszatérésről, és úgy döntött, hazautazik, hogy ott folytassa gyógyulását.

Nagyon szerette volna, hogy másmilyen legyen a búcsú, ám úgy tűnik, Romain Grosjean Formula 1-es pályafutása a múlt hétvégi Bahreini Nagydíjon látott tűzesettel zárul. Csapata, a Haas vasárnap bejelentette, hogy a francia már eldöntötte, nem próbálja erőltetni a jövő hétvégi Abu-dzabi Nagydíjon való visszatérését, feleségével hazautazik Bahreinből. Az amerikai csapatnál ezzel még egy nagydíjhétvégét kap a Grosjeant ezen a hétvégén helyettesítő Pietro Fittipaldi.

„Romain Grosjean elhagyja Bahreint, hogy hazatérjen Svájcba, ahol folyamatos orvosi kezelést fog kapni a Bahreini Nagydíjon elszenvedett égési sérüléseire. Ennek következtében Grosjean nem lesz jelen a 2020-as F1-es világbajnokság szezonzáróján, amely a francia utolsó versenye lett volna a csapattal” – állt a Haas közleményében.

Grosjean szomorú, hogy így búcsúzik, ugyanakkor szükségesnek érezte ezt a döntést. „Nagyon szomorú vagyok, hogy nem vehetek részt az utolsó versenyen Abu-Dzabiban, és nem lehetek ott a csapattal. Próbálkoztunk, amennyire csak tudtunk az orvosokkal, hogy felépüljek és megjavuljon a kezem, de a versenyzés kockázata túl nagy a felépülésem és az egészségem szempontjából. Emiatt úgy döntöttem, hogy nem megyek a versenyre. Ez volt az egyik legnehezebb döntés az életemben, de az egyik legokosabb is. Hiányozni fog a csapat, de örökké támogatni fogom őket” – fogalmazott a versenyző.

Günther Steiner csapatfőnök elmondta: „Természetesen nagyon sajnálom, hogy Romain kihagyja a Haasszal tervezett utolsó versenyét, de teljességgel egyetértek azzal, hogy a kezelése szempontjából leghelyesebb utat kell választania a múlt vasárnapi balesete után. Romain kivételes bátorságról és elképesztő hozzáállásról tett tanúbizonyságot az elmúlt pár napban. Mind tudjuk, mennyire akarta az abu-dzabi visszatérést, és mind szerettük volna viszontlátni őt.”

 

 

Miután Grosjean ezzel gyakorlatilag lezárta a 2009-ben induló Formula 1-es pályafutását, Steiner köszönetet mondott és búcsúzott is versenyzőjétől, aki a csapat 2016-os debütálása óta a Haast erősítette. „Romain már a legelejétől hitt a mi Formula 1-es projektünkben, elkötelezte magát még azelőtt, hogy autót építettünk volna. Nem volt kétséges az elhivatottsága, az erőfeszítése, amivel segített bennünket fiatal F1-es csapatként. Örökké hálásak leszünk a hitéért és az elköteleződéséért. Az eltökéltségével és az ambícióival biztosra veszem, hogy jobban megy a gyógyulása. Gene Haas és a magam nevében, valamint az egész Haas F1 Team nevében szeretnék minden jót és teljes felépülést kívánni Romainnak!”

Grosjean ezzel tehát már biztosan nem vezethet idén F1-es autót, ugyanakkor arra talán még lehet esélye, hogy később még egyszer a gázba taposson. Elmondta, ha a szezonzáró nem jönne össze neki, akkor legalább egy rövid teszt erejéig szeretne F1-es autóval száguldani, csak hogy visszarázódjon, és meggyőződjön arról, hogy a balesete versenyzőként nem hagyott benne maradandó nyomokat. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szombaton már jelezte, ha nem lesz más lehetősége, ők készen tesztlehetőséget adni a franciának.Forrás: Haas - twitter, m4sport.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek