Hírek / Sport

F1: Elhunyt Sir Frank Williams

2021. november 28. 15:28 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Sir Frank Williams – a valaha volt leghosszabb ideig tartó Formula 1-es csapatfőnök – 79 éves korában elhunyt.
 
Sir Frank 2019-ben töltötte be 50 évét F1-es csapatfőnökként, és ez idő alatt két Formula 1-es csapatot vezetett, amelyek közül az utóbbi hét pilóta- és kilenc konstruktőri bajnoki címet szerzett.
 
A Briton és családja, köztük lánya, Claire, aki 2013 óta napi szinten vezette a csapatot, az év elején elhagyta az Formula 1-et, miután eladták a csapatot a Dorilton Capital befektetési cégnek.
 
Sir Frank, aki 1986-ban egy autóbalesetben gerincvelő-sérülést szenvedett, ami miatt járásképtelenné vált, 2012-ben kezdte csökkenteni a F1-es terhelést, amikor kilépett a Williams igazgatótanácsából.
 
Claire átvette a család képviseletét, majd később csapatfőnök-helyettesnek nevezték ki, aki a mindennapi vezetést irányította – Sir Frank azonban megtartotta a csapatfőnöki címet.
 
2016-ban egy ideig kórházban gyógyult tüdőgyulladásából, majd abbahagyta a versenyekre való utazást. Tavaly decemberben kórházba is került.
 
Sir Frank halálhírét követően a Williams közleménye így szól: „Nagy szomorúsággal tölt el, hogy a csapat a Williams család nevében megerősítheti Sir Frank Williams CBE, a Williams Racing alapítójának és korábbi csapatfőnökének halálát. 79 éves kora.
 
„Miután pénteken bevitték a kórházba, Sir Frank ma reggel békésen elhunyt családja körében."
 
„Ma tisztelegünk szeretett és inspiráló figuránk előtt. Frank nagyon fog hiányozni. Arra kérünk minden barátot és kollégát, hogy tartsák tiszteletben a Williams család magánéletre vonatkozó kívánságát.”
 
Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: „Ma reggel Claire Williams felhívott, hogy közöljön velem egy nagyon szomorú hírt, miszerint szeretett édesapja, Sir Frank Williams elhunyt.
 
„Sportunk igazi óriása volt, aki az élet legnehezebb kihívásain is túljutott, és minden nap küzdött a győzelemért a pályán és azon kívül is. Elveszítettük az F1-es család egy nagyon szeretett és tisztelt tagját, és nagyon fog hiányozni.
 
„Hihetetlen eredményei és személyisége örökre belevésődik a sportágunkba. A gondolataim a Williams családdal és barátokkal járnak ebben a szomorú időben.”
 
 
Sir Frank Williams: 1942-2021
 
 
Forrás: Formula 1
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner