Hírek / Sport

F1: Előnyből várják az Formula 1-es szezonnyitót a szimulátorozók?

2020. június 8. 12:21 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Előnyben lesznek azok a versenyzők az ausztriai idénynyitón Nico Rosberg szerint, akik a kényszerszünetben aktívan szimulátoroztak.A Melbourne óta eltelt közel három hónapban voltak versenyzők, akik szinte teljesen eltűntek a nyilvánosság elől, és voltak, akik közönség előtt élték a mindennapjaikat. Utóbbi csoport a szimulátorozóké. Miközben az F1 Virtuális Nagydíján többüket az tv képernyőjén is láthattuk küzdeni, mások, például Max Verstappen más platformokon, komolyabb szimulátoros programokkal és versenyeken gyakoroltak.

Akik űzik az e-sportot, állítják, ez segít nekik formában maradni, akik nem űzik, azok pedig úgy vélekednek, hogy a virtuális vezetés távol áll a valóságostól, ezért túl sok haszna nincs.

Nico Rosbergnek meggyőződése, e két szemléletmód közötti különbség idén, a rendhagyó szezon elején domborodhat majd ki leginkább, és az első versenyek bizonyíthatják, hogy a szimulátorozásra nyitottabb fiatalok gondolkodnak jól. A 2016-os világbajnok rámutatott, a téli tesztek óta négy, a legutóbbi verseny óta hét eltelt hónap minden eddiginél nagyobb hangsúlyt helyez majd arra, ha valaki versenyüzemmódban maradt a szimulátorozás segítségével.

„Ha én még ma is versenyeznék, minden nap a szimulátor előtt ültem volna, és órákat töltöttem volna vele. Meggyőződésem, hogy még mindig egy kis segítséget nyújthat a képességeid fejlesztésében” – nyilatkozta a hétvégi azeri e-verseny kapcsán Rosberg. „Képzeljük csak el Roger Federert, ha nem edzhet teniszpályán öt hónapig! Az első versenynapján sehol sem lenne. Egy F1-es ugyanilyen helyzetben van. Szerintem a szimulátorban legalább egy kevés esélyed van arra, hogy eddz bizonyos képességeket, hogy szinten maradj, és én biztosan mindent kihoznék ebből.”

„Érdekes lesz megfigyelni. Bizonyos versenyzők többet csinálják, mint mások, és én látok rá esélyt, hogy akik szimulátoroznak, előnyben lesznek, ha majd újraindul a versenyzés. Még fogadni is mernék rá, hogy így lesz.”

Max Verstappen (Fotó: Verstappen/Twitter)


Rosberg ezen állítását arra alapozza, hogy tapasztalatból tudja, már egy sima téli szünet is rozsdássá képes tenni a versenyzőket. „Emlékszem, milyenek voltak az első tesztjeim a téli szünet után. És a téli szünetek csak három hónapig tartottak, miközben most öt hónapról beszélünk. Az első meneteknél érzed, hogy nem vagy annyira képes, amennyire szoktál, csak próbálsz gyorsan menni, de nincs kapacitásod még memorizálni dolgokat, vagy dolgozni a beállításokon. Egyszerűen rozsdásnak érzed magad. Most ők is fogják érezni ezt, ezért meggyőződésem, hogy minden apróság segítség lehet, még a gokartozás is, amit Lando Norris csinál. Mindent meg fognak tenni azért, hogy a felkészülésben némi előnyre tegyenek szert.”

A pluszt persze nem csak a szimulátorozás adhatja meg. Több versenyző rendszeresen gokartozik, és így hangol az idényre, Lando Norris a múlt héten Angliában egy Formula 3-as autóval is tesztelt, míg a Mercedes és a Ferrari egy korábbi F1-es gépét bocsátja két versenyzője rendelkezésére, hogy visszazökkenhessenek. Előbbi gárda már ezen a héten, Silverstone-ban, utóbbi várhatóan a jövő héten Fioranóban.


Forrás: Motosport Week, m4sport.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek