Hírek / Sport

F1: Ez áll a Red Bull és a Honda megállapodásában

Január 24. 06:40 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Christian Horner felvázolta a Red Bull és a Honda között kötött motorszállítási megállapodás részleteit a jövőre vonatkozóan. Úgy tűnik, bár változnak a szerepek, az együttműködés marad.

A Red Bull csapatfőnöke a RacingNews 365-nek adott exkluzív interjút, amelyben pontot tett a találgatások végére és elárulta, hogyan alakul a csapat Hondával való kapcsolata abban az időszakban, amíg a Red Bull Powertrains szépen lassan felépül.

A Honda 2021-ben hivatalosan ugyan kiszállt a Formula-1-ből, mint motorgyártó, sikerült megegyezniük a Red Bull-lal, hogy 2025-ig még képben maradhatnak. A megállapodás szerint a Honda a motorfejlesztés befagyasztásának ideje alatt (2022-től 2025-ig) is az energiaitalosokkal dolgozik majd, az új erőforrások pedig 2026-ban érkeznek, feltehetőleg már nem a japán gyártótól.

E szerint tehát egyelőre nem történt nagy változás a motorok tekintetében a Red Bullnál. „A Hondával kötött megállapodásunk alapján, a motorokat továbbra is Japánban szerelik majd össze, a támogatást pedig a japán technikai segítségnyújtás is biztosítja” – szögezte le Horner, majd elismerte, a megállapodás feltehetőleg a motorfejlesztés lefagyasztásának végeztével megszűnik. „Valószínűleg így lesz. Erről egyelőre még vitatkozunk.”

Mint mondta, nagyon hálásak a Hondának, amiért biztosítják számukra az erőforrást, miközben ők önálló motorgyártóvá válnak. „Kész alkatrészekként érkeznek majd Japánból, ahogy minden versenytámogatás is. Ez egy szimpla technikai megállapodás” – tette hozzá.

Miután a Honda végleg lehúzza a rolót, a Red Bull a legtöbb alkalmazottat az Egyesült Királyságban működő Honda Racing Developement cégtől veszi majd fel – ők a Red Bull Powertrains közvetlen alkalmazottai lesznek.

„Február végén a Honda szinte teljes személyzete hozzánk kerül majd. Masashi Yamamoto tanácsadó lesz, Toyoharu Tanabe viszont továbbra is a Hondával marad. A HRD UK összes dolgozója hozzánk költözik, így a motorokat egyelőre a Hondán keresztül fogjuk szervizeltetni, egészen addig, amíg az RBPT dinamói és a munkálatok be nem fejeződnek” – fejtette ki Horner.

A Red Bull csapatfőnöke azt is elárulta, hogy mindenképpen elismerik majd a Honda jelenlétét a motoroknál, a név a Red Bullhoz fog kapcsolódni. „A márkaépítés kérdése továbbra is fennáll. Ezzel kapcsolatosan a későbbiekben teszünk majd bejelentést, de egy biztos: nem lesznek teljesen láthatatlanok.”


Fotó: Motorsport.com
Forrás: Formula.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner