Hírek / Sport

F1: Ferrari: Akkor a többiek a kanyarokban trükköznek?

2019. október 31. 09:41 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A Ferrari csapatvezetője, Mattia Binotto szégyenteljesnek tartja, hogy a riválisok megkérdőjelezik erőforrásuk szabályosságát, tiltakozásuk kapcsán pedig egy költői kérdéssel is előállt: ha a többiek a kanyarokban gyorsabbak, ők ott trükköznek?

 

Miután a Ferrari komoly előrelépést tett motorerő terén, és egybehangzó vélemények szerint ezen a téren már a lista élére állt, több ellenfél is megkérdőjelezte erőforrásuk szabályosságát. Ők most az FIA-hoz fordultak, és a helyzet tisztázását kérik, szeretnék ugyanis kideríteni, betartották-e a szabályokat a vörösök.

Aggályaik az olajhűtéssel és az energia-visszanyerő rendszerekkel kapcsolatosak, ezek a rendszerek ugyanis véleményük szerint kulcsszerepet játszottak az olasz alakulat elmúlt hónapokban látott ugrásszerű fejlődésében.

A Ferrari tiltakozásukkal kapcsolatban jelezte, örülne, ha az FIA pontot tenne az ügy végére és tisztázná őket. Kiemelték, nem tartanak egy esetleges vizsgálattól, az ellenfelek lépést viszont szégyenteljesnek tartják. „Először is, minden csapat keményen dolgozik, hogy előnyt építsen ki a többiekkel szemben. Mi is keményen dolgoztunk, hogy javítsunk a motorcsomagon, a 2014-es szabályváltozáskor ugyanis ezen a téren nem voltunk túl erősek” – kezdte a csapatvezető.

 

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)„Ha most mi vagyunk elöl, arra büszkének kell lennünk. Szeretnénk jelezni, szégyenteljes az, amit az újságokban és az interneten olvastunk. Másoknak is volt előnyük a múltban, de senki sem hibáztatta őket ezért. Mi, itt a Ferrarinál, amikor hátrányba kerültünk a motorokkal, egyetlen dolgot tettünk, igyekeztünk felzárkózni. Igazságosabb lenne, ha nem volnának ilyen megjegyezések” – hangsúlyozta.

„Az FIA folyamatosan figyeli a telemetria adatokat, és ellenőrzi a motorokat, minden évben, minden egyes verseny előtt, hogy megfelelnek-e a szabályoknak. Nincsenek konkrét adataim erről a tiltakozásról, arról, hogy bárki, bármi különlegessel állt volna elő. Van előnyünk, de ez nem akkora, mint az emberek hiszik. És ez az egész csak és kizárólag a kemény munkára vezethető vissza, mi pedig nagyon büszkék vagyunk rá” – fogalmazott Binotto.

Az egyenesekben látott előny kapcsán megjegyezte, ez csak részben fakad a motorokból, részben pedig alacsonyabb leszorítóerős aerodinamikai csomagjuknak köszönhető. „Nem a mi autónk leszorítóereje a legnagyobb, ez pedig megmagyarázza, miért nem mi vagyunk a leggyorsabb a kanyarokban. Az alacsonyabb leszorítóerő és a motor kombinációja miatt vagyunk jók az egyenesekben. Előnybe kerültünk az egyenesekben, de nem hibáztatjuk a többieket, hogy jobbak a kanyarokban. Szóval, azért lennének ott gyorsak, mert trükköznek? Nem hiszem. Mi sem trükközünk az egyenesben. Ez csak arról szól, ki hogy kezeli és használja az autóját” – zárta gondolatát.

Mattia Binotto (Fotó: XPB)

 

 

 

Forrás: Motorsoport , m4sport.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner