Hírek / Sport

F1: Ferrari-ügy: Az FIA közleményben reagált a csapatok levelére

2020. március 6. 10:13 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Az FIA hivatalos közleményben reagált a Ferrari-ügyben hozott döntés tisztázását kérő csapatok nyílt levelére. A felügyelő testület kiemelte, valóban gyanús volt, hogy a vörösök nem megfelelően üzemeltetik erőforrásukat, az ügyet pedig a jogi kereteknek megfelelően rendezték.

A szövetség múlt pénteken, az utolsó tesztnap utolsó perceiben adta ki első közleményét a Ferrari tavalyi erőforrásának vizsgálatáról, amit ennek szövege szerint lezártnak tekint, a vörösökkel pedig olyan egyezséget köt, melynek részleteit nem hozza nyilvánosságra. A riválisokat – akik már tavaly sejtették, valami nincs rendben a Ferrari-motorral – alaposan felbosszantotta ez a közlemény.

Szerdán hangot is adtak nemtetszésüknek egy közösen megfogalmazott és kiadott nyílt levélben – ezt minden alakulat aláírta a Ferrari partnereit kivéve –, melyben a részletek ismertetését kérik a szövetségtől.

Miközben sokan szabálytalanságot és gyanús egyezséget sejtettek a háttérben, többen arra is rámutattak, az FIA közleményét feltehetően kényszer szülte, hiszen a hosszú vizsgálatok során nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy a Ferrari vétett a szabályok ellen (állítólag szabálytalanul használta az erőforrást), a vörösök pedig azt, hogy motorjuk az előírtak szerint üzemelt.

Az FIA kiadott közleményében (ebben a hét tisztázást kérő csapatnak válaszol) is erre utal. Kiemelik, részletesen átnézték a Ferrari motorját, ezek a vizsgálatok pedig fölvetették a gyanúját annak, hogy a szóban forgó erőforrást nem minden alkalommal a szövetség által előírt módon üzemeltették. A Ferrari azonban végig állította, és bizonygatta, hogy a motor szabályosan működik.

Fotó: XPB


A szövetség ezt követően döntött úgy, hogy a további vizsgálatok sem valószínű, hogy eredményre vezetnek, ezért a helyzet összetettsége, valamint annak lehetetlensége okán, hogy egyértelmű bizonyítékkal szolgáljon a szabályszegésre, lezárta a vizsgálódást.

Szintén aláhúzzák, a hosszas pereskedés elkerülése végett, főleg úgy, hogy ezeknek a pereknek a kimenetele is bizonytalannak tűnt, az FIA az F1-es bajnokság és a felel érdekeit szem előtt tartva a fegyelmi szabályzat négyes cikkelyének értelmében úgy határozott, olyan megállapodást köt a Ferrarival, ami felfüggeszti a szóban forgó vizsgálódást és egyúttal visszatartja a csapatot a jövőbeli szabályszegéstől.

Állítják, ez a megegyezés teljes mértékben megfelel a jogi kereteknek, és több hatóság, valamint sportszervezet is él vele a vitás ügyek rendezésekor.

Hogy ezzel meggyőzik-e a csapatokat, jó kérdés. Tudván, hogy ők a részletekre voltak kíváncsiak, és meg akarták tudni, vétett-e a szabályok ellen a Ferrari, valamint további lépéseket is kilátásba helyeztek (a Red Bull például külön jelezte, kész folytatni az ügyet, akár egyedül is), nem valószínű, hogy ezzel a közleménnyel lezárult a Ferrari-ügy.

 

Forrás: FIA, m4sport.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek