Hírek / Sport

F1: FIA: Nem lehetett hétfőre halasztani a versenyt

2021. augusztus 30. 08:15 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A Formula-1 es Belga Nagydíjat nem lehetett hétfőre halasztani  – ezt nyilatkozta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója, Michael Masi.

A száguldó cirkusz mezőnye a heves esőzés miatt mindössze 2 kört tudott megtenni a biztonsági autó mögött Belgiumban, így végül feleannyi pontot osztottak csak ki, mint általában.

A „versenyt” Max Verstappen nyerte meg George Russell és Lewis Hamilton előtt, utóbbi versenyző pedig élesen bírálta a száguldó cirkuszt, mert szerinte csak azért küldtékpályára őket a biztonsági autó mögött, hogy hivatalos végeredményt lehessen hirdetni.

A címvédő szerint jobb lett volna, ha hétfőn tartják meg a futamot, Michael Masi versenyigazgató szerint viszont erre nem volt lehetőség.

„Nemvolt lehetőség eltolni a versenyt hétfőre” – mondta a szakember. „Szóval az FIA szempontjából – az F1 egyetértésében – a versenyzők, a csapatok és a rajongók biztonsága az elsődleges.”

„A szabályok és a Nemzetközi Sportkódex keretein belül minden lehetőséget megadtunk, hogy a lehető legjobb esélyünk legyen a verseny teljesítésére. Sajnos ezúttal nem sikerült megtenni a teljes távot, de azzal, hogy megállítottuk az órát, próbáltuk megnézni, hogy az időjárás megenged-e nekünk némi aktivitást.”

Carlos Sainz, a Ferrari versenyzője szerint „teljességgel nonszensz”, hogy csak azért tettek meg 2 kört a biztonsági autó mögött, hogy végeredményt hirdethessenek. Michael Masi szerint viszont nem erről volt szó.

„Nem. Azért volt, hogy lássuk, milyenek a körülmények. Folyamatos kapcsolatban vagyunk hivatalos időjárás-partnerünkkel, és volt egy „ablak”, ami úgy tűnt, lehetőséget biztosít. 10 perccel előtte jeleznünk kell ezt mindenki felé, szóval úgy voltunk vele, ’oké, próbáljuk meg, nézzük meg, hogy meg tudjuk-e találni ezt az „ablakot”.’”

„Számos csapat ugyanezt mondta, ők is látták ezt az időjárás adta lehetőséget, és pontosan látták, hogy próbáljuk megtalálni ezt az „ablakot”. De aztán az időjárás újra közbeszólt.”


Fotó: Red Bull Racing
Forrás: FIA, f1vilag.hu


next 5

A mi világunk

Hírek