Hírek / Sport

F1 - Hamilton: Verstappen még nem tanulta meg, hogyan kell okosan csinálni

2021. szeptember 24. 07:45 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

Nincs még meg a kellő tapasztalata Max Verstappennek ahhoz, hogy tudjon okosan versenyezni egy a bajnoki csatában – véli Lewis Hamilton. Szerinte tanulságos volt a monzai baleset – a hollandnak…
 
Silverstone után Monzában is ütközéshez vezetett Lewis Hamilton és Max Verstappen pályán vívott csatája. Ha az FIA ítéleteit vesszük alapul, 1-1-re állnak, hiszen Nagy-Britanniában a mercedeses, Olaszországban a Red Bull-os kapott büntetést. A két eset között a különbség, hogy előbbinél csak Verstappen esett ki, legutóbb viszont mindketten.
 
Hamilton az Orosz Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, nem szívesen pazarolja a balesetről való vitára az energiáját. Helyette inkább újabb pszichológiai hadviselésbe kezdett… „Én minden energiámat a jövőbe fektetem. Természetesen most a bajnoki címért küzdünk. Emlékszem, milyen volt, amikor először csatáztam a bajnokságért. Már a tizedik bajnoki küzdelmem ez, ha jól tudom” – vezette fel a mondandóját, felhívva a figyelmet a rutinosságára.
 
Érdekesség, a Mercedes hétvégi futamelőzetesében Toto Wolff csapatfőnök is külön kiemelte, hogy az idei már Hamilton 10. bajnoki párharca (már ha az ellenfél nélküli idényeket is párharcnak nevezzük), és ő is az ezek során szerzett tapasztalatuk fontosságát hangsúlyozta.
 
Hamilton már Monzában kiemelte, hogy az idei ütközések szerinte Verstappen túlzott agresszivitásának köszönhetőek, és azt is felemlegette, hogy az idei egyéb csatáiknál csak azért kerülhették el a baleseteket, mert ő okosan játszott és visszavett, amikor kellett. Most ezen a vonalon továbbhaladva állapította meg: Verstappen egyszerűen még nem szerzett elég tapasztalatot arról, hogyan kell küzdeni a bajnoki címért, ezért nem tud kellően okosan versenyezni…
 
„Még jól emlékszem arra, milyen volt először a bajnoki címért küzdeni, és arra is emlékszem, milyen nyomással jár ez, tudom, milyen tapasztalat, szóval át tudom ezt érezni. Számomra az a fontos, hogy továbbra is keményen, de sportszerűen küzdjünk. Kétségem sincs afelől, hogy mindketten profik vagyunk, és tanultunk a múltból” – szúrt oda burkoltan Verstappennek.
 
Silverstone-nal ellentétben a bírák Monzában felmentették Hamiltont a felelősség alól, Verstappent pedig három rajthelyes büntetéssel sújtották. Hamilton két hete azt mondta „büszke” az FIA, mivel érzése szerint tanulságos precedenst teremtettek ellenfele számára. Abban bízik, hogy a „fegyelmezés” hatásos is lesz.
 
„Sosem várom el, hogy egy versenyző visszavegyen. Én nem így viszonyulok a versenyzőkhöz. Viszont mindannyiunknak okosnak kell lennünk, és tudnunk kell, van, amikor nem lehet megcsinálni a kanyart. Egyszerűen készen kell állni arra, hogy harcoljunk a következő kanyarban.”
 
„Idővel, ha tapasztaltabb leszel, megtalálod a helyes egyensúlyt, és tudod, hogy nem minden egyetlen kanyaron múlik, még lesznek további lehetőségek is.”
„Mint mondtam, én tudom, milyen, amikor az első bajnoki címedért küzdesz, hogy mennyire elszánt vagy. Sokféle élményen és érzésen mész keresztül ezen időszak során. És hiszem, hogy a folytatás jobb lesz. Remélem, hogy nem lesz több balesetünk idén.”
 
Hamiltont megkérdezték, szerinte Verstappen megingott-e a nyomás alatt.
 
„Nyilván nem fogja beismerni, én pedig nem akarok feltételezni semmit. Csak annyit mondok, hogy emlékszem, mennyire nehéz és intenzív volt. Sok különböző érzésen mentem keresztül akkor, és nem mindig kezeltem ezeket a legjobban. Számítani lehet erre ekkora nyomás mellett.”
„Egy nagy csapatnál dolgozol, nagyon sokat vársz magadtól, nagy a nyomás, mert nagyon nyerni akarsz. Szóval csak annyit mondtam, hogy együtt tudok érezni vele, meg tudom érteni ezt. De tudom, hogy csak fejlődni fog ennek köszönhetően is” – kerülte ki az egyenes választ.
 
Végül „természetesen” hozzátette, ő már másfajta nyomás alatt áll, sokkal higgadtabb, kényelmesebb a helyzete. „Sokkal könnyebb kezelni ezt, mint először. De már elég régóta itt vagyok, szóval ma már sokkal könnyebb boldogulni ezzel. Az első évemben még nagyon fiatal voltam, és nem voltak meg azok az eszközeim, amikkel kezelni tudtam volna az efféle nyomást. Most ez már nagyon más nálam.”
 
Forrás és kép: M4Sport


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner