Hírek / Sport

F1: Hamiltoné a pole Abu Dhabiban!

2019. november 30. 16:47 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Stílszerűen zárta az időmérők szempontjából 2019-et az év világbajnoka: véget vetett eddigi mercedeses pályafutása leghosszabb pole-ínségének. Meg is könnyebbült tőle.

 

Magabiztosan várta a pénteki edzésnap után a kvalifikációt a Red Bull csapata. Úgy érezték, Max Verstappennek lehet keresnivalója Lewis Hamilton ellen egy körön – annak ellenére is, hogy a második szabadedzésen nem volt annyira ütőképes a legjobb ideje. Szombaton be kellett látniuk, ezen a hétvégén a csillagosok túl nagy falatot jelentenek számukra.

Lewis Hamilton pályafutása 87. pole pozícióját szerezte az év utolsó kvalifikációján, negyedszer nyert időmérőt Abu-Dzabiban, és 5. idei edzéselsőségével a Németország óta tartó kvalifikációs nyeretlenségének vetett véget. Ez volt a 2013-ban induló mercedeses pályafutásának az eddigi leghosszabb pole-ínsége, kereken tíz hétvégéig tartott.

Ezek után nem meglepő, hogy a rádióban azt mondta csapatának: „Pontosan erre volt szükségem!”

Hamilton 1:34,779 másodperces új pályacsúccsal utasította maga mögé a mezőnyt, a hozzá legközelebb kerülő Valtteri Bottasra 0,194 másodpercet vert, míg a harmadik helyen záró Verstappen 0,360 másodperces hátrányt szedett össze.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)A leintés után elismerte, nyomasztotta már, hogy ilyen régóta nyeretlen az amúgy a specialitásának számító időmérőkön. „Nagyon hosszú erőlködés volt ez a következő pole pozíciómig. De leszegett fejjel mentem tovább, folyamatosan próbálkoztam, és a körülöttem dolgozó fiúk remek munkát végeztek. Egyszerűen csak próbáltam a munkámra fókuszálni. Tegnap eléggé bizonytalanok voltunk, de az este megnyugtattam magam, és ma összeszedetten tértem vissza. A mérnökök nagyszerű munkájával sikerült helyretenni az autót, a szerelők is jól dolgoztak.”

„Sosem adom fel! Mindig lehet fejlődni. Egész évben nagyon sokat javultunk, a csapat emberei is, és én is sokat fejlődtem az utóbbi versenyeken. Folyamatosan keresem a századmásodperceket. Valtteri most is nagyon gyors volt. Örülök, hogy ebben a pozícióban vagyok, és így zárhatom az időmérős szezont: egy pole-lal, ami már jó ideje nem volt meg. Idén azt hiszem, négy volt eddig. Ez egy különleges autó, és most futottam vele utoljára időmérő edzést. Nagyon örülök, hogy büszkévé tettem” – nyilatkozta a hatszoros világbajnok.

Főnöke, Toto Wolff is úgy érzi, kellett Hamiltonnak ez a siker a szezon vége előtt. „Ez sokat jelent számára. Nekünk hibátlan a mérlegünk Abu-Dzabiban, fekszik nekünk ez a pálya, és neki is. Tökéletes eredmény ez” – mondta az Abu-Dzabiban 2014 óta minden egyes időmérő edzést az első két helyen záró csillagosok első embere.

Arról is kérdezték, szerinte hogyan nyúlhatott ilyen hosszúra Hamilton szombati nyeretlensége. „Szerintem egyszerűen nem volt elég jó a csomagunk, ha az ellenfeleinkéhez viszonyítunk. És most kicsit visszazárkóztunk rájuk” – utalt arra, hogy a nyári szünet óta az időmérőket a Ferrari uralta, legutóbb pedig a magaslati pályákon a Red Bull volt a legütőképesebb.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)Valtteri Bottasnak nem jött össze a Hamilton fölött aratott utolsó szombati győzelem, de számára mindegy is volt. Hiába lett második, vasárnap a mezőny végéről fog rajtolni motorcserés büntetése miatt. „Csapatként nagyon jó napot zártunk. Már tegnap láttuk, hogy jó a tempónk. Ma nem éreztem olyan jónak az autót, mint tegnap, többet csúszkáltam, de Lewis javult tegnaphoz képest, és jó köröket rakott össze. Gyorsabb volt ma. Akárhogy is, az utolsó helyről fogok rajtolni holnap a büntetésem miatt. De nagy harci kedvvel vágok neki” – ígérte a finn.

A kérdésre, meddig juthat a mezőnyben, elmondta: „Szerintem meglehet a dobogó, hiszek benne. Minden megtörténhet, mivel jó az autó, és jobban is működik vasárnap, mint szombaton. Várom a versenyt.”

Wolff ennél szerényebben értékelte a kilátásait. „Izgalmas lesz nézni, hogyan verekszi át magát a mezőnyön. Talán a legjobb ötbe kerülhet” – vélekedett, miközben tréfásan megjegyezte: „Még ha holnap fordított rajtsorrendben indulnánk, akkor is miénk lenne a pole…”

Hiába, a Mercedesnek Abu-Dzabiban bérelt helye az első pozíció a rajtrácson.

Forrás: skysports, m4sport

 

 


next 5

A mi világunk

Hírek