Hírek / Sport

F1: Három évre kapott új szerződést a Monacói Nagydíj

Szeptember 21. 08:30 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

Az FIA által ratifikált új versenynaptár megerősítette, marad az F1-es Monacói Nagydíj. A futam szervezői most azt is elárulták, meddig hosszabbítottak a sorozattal.
 
A 2020-as világjárvány miatti kiesését leszámítva Monaco a kezdet kezdetétől állandó és kirobbanthatatlan helyszíne volt a Forma–1-es versenynaptárnak, ám idén a sorozat amerikai vezetői hónapokig riogattak azzal, hogy elveszíthetik futamukat. Az F1 le akart számolni a hagyományokon alapuló gyakorlattal, ami miatt évtizedeken keresztül elképzelhetetlen volt a bajnokság Monaco nélkül, és követelni kezdett. Nagyobb jogdíjat, több hatalmat az esemény felett. És mivel Monaco nem az akciódús versenyeiről híres, még az „unalmas pálya” érvet is elsüthették, mintegy jelezve, bármikor bárhol találnak jobbat.
 
A Monacói Nagydíj végül megmenekült. Ez az FIA Motorsport Világtanácsa által kedden elfogadott 2023-as versenynaptárból is kiderült, melyben a hercegség a május 28-ai dátumot kapta, az év 8. nagydíjaként. Azt viszont már a Monacói Automobil Klub jelentette be, hogy megkötötték az új megállapodásukat az F1-gyel.
 
Az új szerződés 2025-ig garantálja Monaco helyét a naptárban, vagyis további három szezont kaptak a sorozattól, és a helyi autóklub vezetője, Michel Boeri szerint a „a hosszabbítás is valószínű”.
 
Hogy hogyan tovább, az majd elválik. Az új szerződésből az viszont kitalálható, hogy az F1 végül megkaphatta, amit akart. A követelései között a több pénz mellett a tévés rendezés joga, valamint az esemény reklámszerződéseibe való beleszólás is szerepelt.
 
Monaco ezzel megmenekült attól, amitől a 2023-as menetrendből kieső Francia Nagydíj nem tudott, és amitől talán Spa is csak a következő évre menekült: nem veszíti el a versenyét, és nem kényszerítik bele abba sem, hogy évenkénti váltásban valamely másik pályával rendezzen. Utóbbira várhatóan 2024-től sor kerül majd, mégpedig jó eséllyel európai helyszínekkel.
 
Forrás és kép: M4Sport


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner