Hírek / Sport

Címkék

#sport #formula1

F1: Hat sprintfutamot rendeznek 2023-ban

Szeptember 28. 07:00 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

Hivatalossá vált, hogy a következő szezonban hatra nő a sprinthétvégék száma, a Motorsport Világtanács (WMSC) ugyanis kedden jóváhagyta a szombati futamok számának duplázásáról szóló javaslatot.
 
A szombati sprintfutamokat eredetileg „sprintkvalifikáció” néven, a 2021-es szezonban vezették be: három helyszínen tesztelték, hogyan működik az új formátum, melynek debütálását hosszas viták és egyeztetések előzték meg. A próbák után több ponton is finomítottak a sprinthétvégéken és az eredeti tervek szerint meg is duplázták volna azok számát.
 
A csapatok ellenállása miatt azonban erre végül nem került sor, így az idei évben is „csak” három sprintversenyt láthatunk (kettő már le is zajlott, egy még hátravan). Az F1 azonban ennek ellenére sem tett le a bővítésről.
 
2023-ra ismét hat sprintfutamot terveztek, az FIA azonban elsőre lemosta az asztalról a javaslatot. A mai napon viszont az F1 oldala egy rövid hivatalos közleményben tudtatta a nyilvánossággal, jövőre megduplázzák a sprintek számát. Erről a WMSC tagjai elektronikus szavazáson döntöttek, és mint a közleményből látható, többségében elfogadták a javaslatot.
 
Arról egyelőre nem érkezetek hírek, mely helyszíneken rendeznek szombaton is versenyt, az viszont már biztosra vehető, hogy összesen 30 viadalt láthatunk majd a 2023-as szezonban: a már bejelentett huszonnégy nagydíjat és a hat sprintet.
 
„Annak megerősítése, hogy a 2023-as F1-es világbajnoki szezonban hat sprinthétvégére kerül sor, újabb példája a motorsportok csúcskategóriájában tapasztalható folyamatos növekedésnek és virágzásnak” – fogalmazott az FIA elnöke, Mohammed bin Szulajm.
 
„Az F1 vezérigazgatójával, Stefano Domenicalival valamint a FOM-nál dolgozó kollégáinkkal való szoros együttműködésnek köszönhetően alapos elemzést végeztünk a további sprintek hatásáról, és a munkánk további paramétereit úgy igazítottuk, hogy továbbra is a legmagasabb szinten szabályozzuk azokat. A sprintek izgalmas dinamikát kölcsönöznek a hétvégéknek, és az elmúlt két szezonban izgalmasnak bizonyultak. Biztos, hogy a pozitív tendencia folytatódni fog” – tette hozzá.
 
„Örülök, hogy megerősíthetjük, 2023-ban hat sprintfutam lesz a 2021-ben bevezetett formátum sikerére építve” – kommentálta a döntést Domenicali. „A sprinthétvége három napon keresztül nyújt akciót, a versenyzők péntektől vasárnapig küzdenek valamiért, ez pedig több drámát és izgalmat ad a hétvégéhez. A szurkolók, a csapatok, a szervezők és a partnerek visszajelzései is nagyon pozitívak. Ez a formátum új dimenziót ad az F1-nek és mind szeretnénk biztosítani a sikerét a jövőben” – folytatta.
 
Forrás és kép: M4Sport
 

Címkék

#sport #formula1


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner