Hírek / Sport

F1: Hivatalos: a Ferrari bejelentette Vettel távozását

2020. május 12. 10:22 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A Ferrari megerősítette a német sajtó által megszellőztetett hírt: Sebastian Vettel a 2020-as végén távozik a csapattól, miután nem hosszabbították meg a szerződését.

Pár órával azután, hogy a német sajtóban megjelent, Sebastian Vettel nem tudott egyezségre jutni a Ferrarival, az olasz csapat hivatalos közleményben erősítette meg, hogy a négyszeres világbajnok 2020-ban az utolsó szezonját kezdi meg velük, aztán befejezik a 2015 óta tartó együttműködésüket. A csapat kiemelte, a versenyzővel közös megegyezéssel jutottak arra, hogy nem hosszabbítják meg a szerződésüket.

„Ezt a döntést közösen hoztuk meg, mi és Sebastian, mivel mindkét fél úgy érzi, ez a leghelyesebb” – nyilatkozta Mattia Binotto csapatfőnök. „Nem volt egy könnyű döntés, tudva, Sebastian mennyit ér versenyzőként és emberként. Nem volt egy adott oka a döntésnek, leszámítva azt, hogy mindketten úgy éreztük, eljött az ideje annak, hogy elváljanak az útjaink, mert így érhetjük el a saját céljainkat.”

„Sebastian már így is része a Ferrari történelmének, tizennégy futamot nyert, ezzel a harmadik legsikeresebb versenyzője a csapatnak, miközben ő szerezte velünk a legtöbb pontot. Öt együtt töltött év alatt háromszor végzett a legjobb háromban a bajnokságban, és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a csapatunk folyamatosan a konstruktőri verseny legjobb három helyezettje közé tartozott.”

„Az egész Ferrari nevében szeretnék köszönetet mondani Sebastiannak a nagyszerű profizmusáért, az emberi kvalitásaiért, amiket ebben az öt évben mutatott, valamint az ez idő alatt átélt sok szép emlékért. Még nem sikerült közösen bajnokká válnunk, de hisszük, hogy a 2020-as szezonban még sok mindent elérhetünk” – zárta mondandóját Biontto.

Mattia Binotto és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Vettel hozzátette, az egyetértés hiányában nem látta értelmét a közös folytatásnak. „A Ferrarival való kapcsolatom 2020 végén véget ér. Ahhoz, hogy ebben a sportágban a legjobb eredményt érd el, létfontosságú, hogy minden fél tökéletes harmóniában dolgozzon együtt. A csapat és én érzékeltük, hogy már nem áll fenn a kölcsönös szándék a közös folytatásra a mostani szezont követően” – fogalmazott.

A fizetéscsökkentéssel kapcsolatos pletykákra reagálva kiemelte: „Az anyagiak nem játszottak szerepet ebben a közös döntésben. Én nem ezek alapján szoktam döntéseket hozni, és soha nem is fogom ezt tenni.”

A négyszeres világbajnok hozzátette: „Ami az utóbbi hónapokban történik, az sokunkat elgondolkodtatott azon, mi az igazán fontos számunkra az életben. Csak egy kis képzelőerőre van szükség, és más szemléletmódra a megváltozott helyzetben. Én most szakítok időt, és elgondolkodom azon, mi számít igazán a jövőmet illetően.”

Miközben Vettel arról nem tett említést, hogy folytatni tervezi-e az F1-es pályafutását, és keres-e magának új csapatot, a Ferrarinak udvariasan minden jót kívánt, továbbá emlékeztetett, hogy közös útjuk még nem ért véget. „A Scuderia Ferrari különleges helyet foglal el a Forma–1-ben, és remélem, hogy megkapja azt a sikert, amit megérdemel. Végül szeretnék köszönetet mondani az egész Ferrari-családnak és mindenekelőtt a tifosinak az elmúlt években nyújtott támogatásukért! A rövid távú célom, hogy szép pillanatokkal zárjam le a Ferrarival töltött hosszú időszakomat, amit sok ilyen jellemzett eddig is.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A Ferrari és Vettel bejelentése után két kérdés maradt: mi lesz a négyszeres világbajnokkal, és ki érkezik a helyére? Miközben egyelőre az sem zárható ki, hogy a német visszavonul a szezon végén, ha mégis a maradás mellett dönt, könnyen lehet, hogy Vettel és a Ferrari választása egymásból fog következni, hiszen a német radarján ugyanazon csapatok szerepelhetnek, amelyeknek jelenlegi versenyzőit esélyesként emlegetik a helyének átvételére.

A találgatások szerint a Renault már ajánlatot is tett Vettelnek, és a McLaren is esélyes lehet nála. Előbbi gárdától Daniel Ricciardo, utóbbitól Carlos Sainz neve szerepelhet a Ferrari listáján, Charles Leclerc potenciális csapattársaként.

A bajnokság talán még nem kezdődött el, az események már kezdenek beindulni az F1-ben. A versenyzőpiaci pletykaszezon most jön csak lendületbe igazán. Vajon milyen további fordulatok jönnek még?

 

Forrás: Ferrari, m4sport.hu


next 5

A mi világunk

Hírek