Hírek / Sport

F1: Hivatalos: Alonso a Renault-val tér vissza!

2020. július 8. 17:07 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A Renault Formula 1-es csapata szerdán bejelentette az előre megszellőztetett nagy szerződéskötést: Fernando Alonso a következő idényben velük tér vissza a F1-be.

 

Fernando Alonso újrakezdi. A Formula 1-gyel és a Reanult-val is. A kétszeres világbajnok 2018 végén az évek óta tartó sikertelenség és a kitörési lehetőség hiánya miatt köszönt el a McLarentől és a királykategóriától. Visszavonulását hol véglegesként, hol átmenetiként aposztrofálta. Újabban már a visszatérési szándékáról nyilatkozgatott, ám a feltétele nem változott: perspektívát, belátható időn belül győztes autót akar.

Hogy a jelenleg a középmezőnyt erősítő Renault képes-e biztosítani számára ezt, arról megoszlanak a vélemények, ám a csapat jelenlegi helyzete nem volt akadálya annak, hogy a spanyol aláírjon velük. 2021-től a McLarenhez való távozását már májusban bejelentő Daniel Ricciardo helyét veszi át a Renault-nál, Esteban Ocon csapattársaként.

A Renault leleményesen vezette föl szerdai bejelentését: közösségi oldalán előbb egy régi V8-as Renault-motor hangfelvételét osztotta meg, föltéve a kérdést: „Ismerősen hangzik?” Később az ezen motorjukkal két bajnokságot nyerő másik ismerős győzelmi csatakiáltásának felvétele következett, majd fél óra elteltével, a spanyol „ismerős arca” már nem hagyott kétséget, Alonso visszatért a csapathoz!

A franciák hivatalos közleménye bátor és a jövő szempontjából nagy jelentőséggel bíró döntésként számolt be a márka és a versenyző közötti megállapodásról, melynek időtartamáról nem tettek említést, csupán azt erősítették meg, hogy 2021-ben az Alonso, Ocon párossal állnak fel a rajtrácsra. A korábbi híradások szerint valószínűleg két szezonra írhatott alá.

„Fernando Alonso szerződtetése részét képezi a Renault Csoport azon tervének, hogy elkötelezi magát az F1 iránt, és visszatér a mezőny élére” – nyilatkozta Cyril Abiteboul csapatfőnök. „A jelenléte a csapatunkban félelmetes érték sportszempontból, de a márka szempontjából is, amelyhez nagyban kötődik. Szoros kapocs köti össze őt, a csapatot és a szurkolókat, ami magától értetődővé tette a választást.”

Alonso a Renault-nak köszönheti legsikeresebb F1-es időszakát. 2002-ben menedzsere, az akkor a csapatot is irányító Flavio Briatore emelte a gárdához minardis első F1-es éve után, ám az első idényt csak tesztversenyzőként, felkészüléssel töltötte. Aztán 2003-ra előléptették, és jött a gyors felemelkedés. Alonso első teljes renault-s évében minden idők legfiatalabb futamgyőztese lett, 2005-ben minden idők legfiatalabb világbajnoka, 2006-ban pedig a legifjabb címvédő. Alonso 2007-re a McLarenhez szerződött, ám az ottani háborúskodás után másodszor is a Renault-nál kötött ki. 2008-ban és 2009-ben már kevésbé voltak sikeresek az időközben „lepusztult” gárdával, ám előbbi évükben így is összejött neki két futamgyőzelem (a szingapúri az ütközésbotrányos csalás révén). Aztán 2010-től jött a hatéves Ferrari-ciklus, majd a négy szezonon át tartó második mclarenes időszak. A harmadik világbajnoki cím viszont nem jött össze neki.

Vajon a Renault-val összejöhet még?

Cyril Abiteboul (Fotó: Dudás Róbert - Rádió 7)

 

Abiteboul kiemelte, kapcsolatukat nem csak a múlt miatt újítják meg. „Túl a múltbeli sikereken, ez egy bátor közös választás a projekt jövője szempontjából is. A tapasztalata, az elhivatottsága lehetővé teszi számunkra, hogy a legjobbat hozzuk ki egymásból, és a kiválóság olyan szintjére emeljük a csapatot, amit a modern Formula 1 megkövetel. A csapatunk nagy ütemben fejlődött, és most a versenyzés, a győzelem, az akadályok közös leküzdésének kultúráját hozza el hozzánk. Esteban mellett a küldetése az lesz, hogy segítsen a Renault DP Wolrd F1 Teamnek a 2022-es szezonra való felkészülésben, a létező legjobb feltételekkel.”

Alonso a 2016-os gyári visszatérés óta a 7. versenyzője a Renault-nak, a gárda azóta minden szezonra lecserélte legalább az egyik versenyzőjét. A csapat most azt reméli, megtalálták a végső megoldást.

A spanyol hazatérésként beszélt a mostani lépéséről. „A Renault az én családom, a legszebb emlékeim a két világbajnoki címemmel hozzájuk kötődnek a Formula 1-ben” – jelentette ki. „De most már előre tekintek. Nagy büszkeséggel és érzelgősen térek vissza ahhoz a csapathoz, amely lehetőséget adott nekem a pályafutásom beindítására, és amely most lehetőséget kínál nekem arra, hogy visszatérjek a legmagasabb szintre. A céljaim és terveim egybevágnak a csapat projektjével. Az ezen a télen elért fejlődésük hitelt ad a 2022-re kitűzött céljaiknak, és én minden tapasztalatomat meg fogom osztani a csapat mérnökeivel, szerelőivel, az összes csapattársammal. Az istálló minden eszközt megragad és mindennel rendelkezik is ahhoz, hogy visszatérjen a dobogóra – akárcsak én!”

A nyilatkozatokból kiderül, a Renault az Alonso-projektjét a 2016-os gyári visszatérés eredetileg ötéves tervének zárókövének szánja. Miután az autókat 2021-re befagyasztották, a csapat és versenyzője első közös idényüktől nem várhat nagy ugrást az élmezőnybe. Ám nem is ez lesz a céljuk. A Renault már az egykori Lotus felvásárlásakor a nagy szabályreformokat tekintette kitörési lehetőségnek, melyek 2022-ben fognak érkezni.

A mostani bejelentéssel a Renault csatlakozott a Ferrarihoz és a McLarenhez a jövő évi versenyzőpárosukat véglegesítő csapatok között. Alonso érkezése egyúttal azt is jelenti, hogy Sebastian Vettel újabb üléstől esett el 2021-re.

Bajnoki ünneplés Interlagosban - Fernando Alonso (Fotó: XPB)

 

 

Forrás: Renault, m4sport.hu


next 5

A mi világunk

Hírek