Hírek / Sport

F1: Hivatalos: Ricciardo távozik a McLarentől

2022. augusztus 24. 16:40 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A wokingi alakulat közleményben jelentette be, hogy az ausztrál versenyző a szerződése ellenére biztosan nem fog a csapatnál versenyezni a 2023-as Formula 1-es szezonban.
 
A nyári szünet legelején robbant az ügy, mely szerint Oscar Piastri visszautasította az Alpine által felkínált lehetőséget, nem ül be a csapat F1-es autójába, hanem a McLarennél fog vezetni 2023-ban, a pihenő végéhez közeledve pedig a wokingiak hivatalos közleményben jelentették be, hogy (természetesen) Daniel Ricciardo helye szabadul fel. Az ausztrál pilóta az elmúlt másfél évben messze alulmúlta a várakozásokat Wokingban, Zak Brown idén egyszer már beszélt is arról, hogy bizonytalan a folytatás, de aztán a felek egyhangúan arra az álláspontra helyezkedtek, hogy mivel Ricciardónak 2023-ra is érvényes szerződése van a csapattal, így nincs mit feszegetni.
 
Az viszont az Alpine-ügy kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy Piastrival előszerződést kötött a gárda a következő idényre, amit az enstone-iak megpróbáltak jogi úton érvénytelennek nyilváníttatni, a pilóták szerződéseivel foglalkozó CRB viszont érvényesnek találta a McLaren-kontraktust: az információk szerint Piastrival nem az Alpine F1-es istállója, hanem a juniorokkal foglalkozó akadémiája kötött szerződést, így Wokingé az elsőbbség.
 
Már ekkor felmerült, hogy Ricciardo eltakarítása lehet a McLaren egyértelmű célja, a hírek szerint pedig az utóbbi hetekben az anyagi egyezkedés zajlott a felek között: az ausztrál és stábja 21 millió dollár körüli lelépési fájdalomdíjat követelt azért, hogy az érvényes megállapodás ellenére kiakolbólítják az autóból. Hogy ez az egyezség megszületett-e, azt egyelőre nem tudni, a csapat bejelentése viszont azt sejteti, hogy ez az akadály elhárult a Piastri-terv megvalósítása elől.
 
„A McLaren Racing és Daniel Ricciardo bejelenti, hogy a felek 2023-as szerződése közös megegyezéssel felbontásra került” – írta a közlemény.
 
„Több hónapig tartó egyeztetések után Zak, Andreas és én úgy döntöttünk, hogy közös megegyezéssel felbontjuk a szerződésemet és elválnak az útjaink a szezon végén. Hamarosan bejelentem a saját terveimet a jövővel kapcsolatban, de akármit is tartogat a következő fejezet, nem bántam meg semmit, büszke vagyok arra a munkára és azokra az erőfeszítésekre, amelyeket a McLaren érdekében tettem. Főleg a tavalyi monzai győzelemre” – mondta a fejleményekről Ricciardo.
 
A közleményben Andreas Seidl és Zak Brown is elmondta a kötelezőt, megdicsérte Ricciardót, bár mindketten utaltak rá, hogy többet vártak az együttműködéstől – ezzel együtt várják a közös folytatást az idény végéig és hogy a lehető legtöbbet hozzák ki belőle.
 
 
Forrás: Formula 1, Formula.hu


next 5

A mi világunk

Hírek