Hírek / Sport

F1: Hivatalos: Toto Wolff részesedést vett az Aston Martinban

2020. április 18. 10:58 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Hiába az ezzel kapcsolatos pletykák határozott tagadása, Toto Wolff részesedést vásárolt az Aston Martinban!

Hetek-hónapok óta folyik a találgatás arról, hogy a Mercedes csapatfőnöke új kihívás előtt áll, és azon dolgozik Lawrence Stroll barátjával, hogy maga is szerepet vállaljon valamilyen formában a múlt hétfő óta hivatalosan is a kanadai milliárdos által irányított Aston Martinban. Toto Wolff többször is cáfolta, hogy aktív szerepet tervezne vállalni a brit autógyártónál, most viszont kiderült, már ő is részvényes a cégben.

A Daily Mail beszámolója szerint első lépésként 35 millió fontért vett 4,77%-os részesedést, ám szóvivője jelezte, a jövő héten ezt a részesedést "felhígítják", vagyis a végén Wolff csak 0,95%-os résztulajdonos lesz.

Wolff korábbi nyilatkozataiból a hangsúlyos „aktív szerep” kifejezés most nyert valódi értelmet: az osztrák szóvivője kiemelte, hogy az üzlet ellenére a csapatvezető továbbra is a Mercedes főnöke és sportigazgatója marad, és elkötelezett e szerepe mellett, az Astonnál pedig magánbefektetőként van jelen. „Ez egy pénzügyi befektetés, és Toto partnerségére és a Mercedesnél betöltött vezető szerepeire semmilyen hatással nem lesz a tranzakció” – közölte.

A szakember szerződése 2020 végéig érvényes a Mercedesszel, és bár többször is hangsúlyozta, hogy nem látja akadályát a közös folytatásnak, hosszabbításról egyelőre nem állapodtak meg a csillagos márkával. Hogy meg fognak-e, az várhatóan Lewis Hamilton sorsát is nagyban befolyásolni fogja, hiszen ő már egyértelművé tette, a mercedeses folytatáshoz számára feltétel a Wolff-fal való további együttműködés.

Toto Wolff (Fotó: XPB)Fölmerül a kérdés, Wolff mostani üzleti lépése nem jelent-e majd érdekellentétet az F1-en belül. Stroll már többségi tulajdonossá válásakor bejelentette, hogy 2021-ben F1-es csapatát, a Racing Pointot az Aston Martin gyári csapatává teszi. Elsőre úgy tűnhet, ez Wolff szempontjából hasonló helyzetet fog teremteni, mint amiből Mercedeshez érkezésekor szabadulni próbált: egyszerre két F1-ben érintett márkában lesz résztulajdonos. 2013 után azért vált meg williamses részesedésétől, mert bevásárolta magát a Mercedes F1-es csapatába.

Van viszont pár lényeges különbség: ezúttal az Aston Martinnak nem az F1-res csapatában, hanem magában az autógyártóban részvényes, emellett fontos kiemelni, hogy az Aston és a Mercedes az utcai autók szintjén szoros kapcsolatban áll, utóbb gyártó motorokat biztosít számos Aston-modellhez, és a Daimler 5%-os részesedéssel is bír a brit vállalatban, továbbá bármikor megvétózhatja egy új befektető érkezését a briteknél. Erre most nem került sor, és ez árulkodó lehet. Wolff legutóbb az Österreich című lapnak nyilatkozott jövőjéről. „A Mercedes motorsport-főnöke vagyok és leszek, és Formula 1-es csapatfőnök. Ebben rövid távon nem lesz semmilyen változás” – mondta, azt már nem fejtegetve, mit tekint rövid távnak.

 

Forrás: Daily Mail, Motorsport-Total, m4sport.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek