Hírek / Sport

F1: Hivatalos: Verstappent büntették, Leclercé a pole!

2019. október 27. 00:35 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Három rajthelyes büntetéssel sújtották a Red Bull versenyzőjét, Max Verstappent a Mexikói Nagydíj stewardjai, amiért a holland nem lassított le Valtteri Bottas baleseténél a szombati időmérő edzésen.

Bottas a kvalifikáció utolsó másodperceiben ütközött a falnak a pálya utolsó szektorában, a baleset miatt pedig sárga zászlókat lengettek a pályabírók.

Verstappen ekkor már az élen állt a legjobb idővel, ám a baleset idején tovább javított, így végül magabiztosan szerezte meg az elsőséget. A versenybírók kezdetben nem vizsgálták, hogy a holland kellően lelassított-e, ám miután a Red Bull versenyzője a sajtótájékoztatón maga vallotta be, látta Bottas balesetét, de nem vett vissza a tempóból, mégis vizsgálódni kezdtek.

Magyar idő szerint vasárnap hajnali 00 óra 10 percre bedidézték a versenybírók Maxot, majd fél 1 körül az FIA bejelentette, Verstappent 3 rajthelyes büntetéssel sújtották a történtek miatt.

„A versenybírók meghallgatták a 33-as rajtszámú versenyautó pilótáját (Max Verstappen) és a csapat képviselőjét, felülvizsgálták a videó- és audiófelvételket, valamint telemetriai adatokat, amik egyértelműen megmutatták, hogy a versenyző értékes köridőt akart elérni, és nem csökkentette sebességét a releváns bírói szektorban” – áll a versenybírók közleményében.

„A 33-as rajtszámú versenyautó pilótája elismerte, hogy tisztában volt azzal, hogy a 77-es autó (Valtteri Bottas) balesetet szenvedett, és látta is az autót a bal oldalon, de a lengetett sárga zászlókkal nem volt tisztában. Azt is elismerte, hogy nem csökkentette a sebességét a sárga zászlós szektorban.”

„A versenybírók megjegyzik, hogy a belső kamerás felvételeken a lengetett sárga zászló jól látható, és kellően észlelhető. Az előrébb haladó autó versenyzője (Sebastian Vettel) a szabályokat betartva jelentősen csökkentette a sebességét.”

„A rendelkezésre álló bizonyítékokat figyelembe véve a versenybírók 3 rajthelyes büntetéssel sújtják a versenyzőt, és 2 büntetőpontot is kiszabnak.”

 

Verstappen így a vasárnapi versenyt csak a 4. helyről kezdheti meg, míg a pole pozícióban a ferraris Charles Leclerc foglalhat helyet.

Forrás és kép: formula1.com, FIA, formula1/twitter


next 5

A mi világunk

Hírek