Hírek / Sport

F1: Kizárták a Ranult-ot, pontokat vesztettek

2019. október 23. 22:44 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A Renault-ot kizárták miután a Racing Point tiltakozásának helyt adott az FIA. Ez azt jelenti, hogy a franciák elveszítették a 9 pontot, amelyet Suzukában szereztek, ahol Daniel Ricciardo a hatodik, Nico Hulkenberg pedig a tizedik lett.

 
A Racing Point tiltakozása a sport- és műszaki szabályok, valamint az FIA Nemzetközi Sportkódexének állítólagos megsértésére irányult, amely egy „előre beállított, automata fékráfordítás-rendszerrel” kapcsolatos.
 
A rendszer működését állítólag a fedélzeti kamera felvételein keresztül lehetett megtekinteni, amikor a fékmérleg kijelzője a Renault sofőr kormányán a vezető bevitele nélkül megváltozott.
 
A Renault vitatta az állítást, és miután megvizsgálta mind a FIA szabványos elektronikus vezérlőegységeit, mind a Ricciardo és Hulkenberg által használt kormánykerekeket, amelyeket a verseny után lepecsételték. Az FIA megállapította, hogy a leírt vezérlőrendszert nem állították be előre.
 
 
Azt is megállapították, hogy noha a Renault „innovatív megoldásokat alkalmazott bizonyos kétértelműségek kiaknázására”, a rendszer nem sértette az F1 műszaki előírásait.
 
Úgy találták azonban, hogy a Renault megsértette az F1 járművezetői támogatásokra vonatkozó sportszabályait. Az F1 szabályok szerint a sofőrnek egyedül és felügyelet nélkül kell vezetnie az autót. A bírók úgy találták, hogy a rendszer azt jelentette, hogy a sofőröket megmentették az ösztön során elvégzendő számos változtatástól, még akkor is, ha az nem helyettesítette a járművezetői képességeket vagy reflexeket.

....

Forrás: FIA, formula1.com


next 5

A mi világunk

Hírek