Hírek / Sport

F1: „Megkönnyebbülés” – 910 nap után nyert újra, és visszatért a Ferrari!

Március 21. 07:10 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A Formula 1-es Bahreini Nagydíjon stílusosan, kettős győzelemmel zárta le a bő két éves nyeretlenségét a Ferrari. 2018 óta először kezdtek győzelemmel egy szezont. Főnökük kihordott egy szívrohamot, de a fellegekben jár.

Mostantól már nem Sebastian Vettel a Ferrari legutóbbi futamgyőztese. A német által csak tévén keresztül nézett Bahreini Nagydíj Charles Leclerc győzelmét hozta, és ezzel a vörösök véget vetettek egy 2019. szeptember 22-e óta tartó nyeretlenségi sorozatnak. Korábbi versenyzőjük 910 nappal ezelőtti szingapúri győzelme óta nem állhattak a dobogó tetején, sőt, közben a poklot is megjárták.

A 2019 végi motorbalhéjuk és a koronavírus-járvány miatti fordulatok a szabályokkal két teljes szezonra parkolópályára tették a mezőny legrégebbi csapatát, ám miután beletörődtek, hogy rövid távon nincs kiút a gödörből, a jövő felé vetették tekintetüket, és a riválisaiknál korábban és nagyobb ráfordítással elkezdtek dolgozni a 2022-es projekten.

A gyümölcse egy kettős győzelem lett az új korszak kezdetén. A 2018-as szezon óta először indítottak futamgyőzelemmel egy bajnokságot.

„Ez megkönnyebbülés. Fantasztikus” – nyilatkozta Mattia Binotto csapatfőnök, akit az elmúlt két évben sok kritika ért.

„A kettős győzelem váratlan. Nagyszerű versenyt mentünk, Charles nagyon jól védte a pozícióját, klassz volt nézni, hogy így harcol. A végén mindenképpen szerencsések voltunk kicsit, és a boxfalon volt egy szívrohamom. Amikor már azt hittem, megszilárdítottuk a pozíciónkat, jött a biztonsági autó tíz körrel a vége előtt… Hű…”

Leclerc mindent úgy tett, ahogyan kell. Jól rajtolt, a futam közepén taktikusan és keményen védte a pozícióját Max Verstappennel szemben a DRS-játszmájuk során, majd amikor kellett, meglépett a hollandtól. A végén úgy tűnt, talán még egyszer veszélybe kerülhet az elsősége, ám Verstappen kiesése megoldotta a problémát. Sőt, Carlos Sainz a második helyre lépett vele, és ezzel tökéletes lett a vörösök évnyitója. Első és második hely, leggyorsabb kör, maximális pontszám.

„Nem számítottunk erre” – mondta Binotto. „Arra számítottunk, hogy a Red Bull erősebb lesz. Erős volt, még ha voltak is gondjaik a verseny során. Az első etapja nagyon erős volt, tartotta Charles tempóját az új gumikon, szóval akkor igazán aggódtunk. De végül nagyon jó versenyt futottunk. Kiegyensúlyozottak voltunk, és fontos volt célba érni…”

Még akkor sem inogtak meg, amikor a Red Bull némi meglepetésre harmadszor is a boxba hívta Verstappent. „Kint maradtunk a közepes gumin, mert a szimulációink azt mondták, hogy két másodpercet kellett volna hoznia rajtunk körönként ahhoz, hogy a végén elkapjon minket. Az sok. Charles finoman bánt a gumikkal, óvta őket, kényelmes helyzetben volt, és ezért úgy gondoltuk, helyes kint maradni és megerősíteni a helyünket.”

Nagy volt a nyomás idén a Ferrarin. Két évig mentegetőztek a gyenge eredmények miatt azzal, hogy 2022-re koncentrálnak. Egyszerűen kötelező volt sikerrel járniuk. És sikerrel jártak. A lécet ugyanakkor a kettős győzelemmel magasra tették maguk előtt. „A nyomás nagyon-nagyon nagy. De a munkára kell fókuszálnod, máskülönben túl nagy lenne a stressz. Idejöttünk, a teljesítménnyel foglalkoztunk, azzal, hogy tiszta versenyünk legyen, a versenyzőink pedig végezték a dolgukat” – mondta Binotto.

Hozzátette, a megerősítés csak lendületet ad a csapatának.

 „Ez mindenképpen nagy lökést ad. A csapatunk egységes maradt, ezt jó volt látni, de a mostani nagy lökést ad a fejlesztéshez, és mindent megteszünk, amit kell, a tifosiért.”

A folytatás kapcsán azért máris higgadtságra intett, és jelezte, a Red Bulltól és a Mercedesrtől is visszavágásra számítanak. „Biztosra veszem, hogy összeszedik magukat, és visszatérnek. Jövő héten máris jön az újabb verseny, egy másfajta pályán. Klassz csata lesz, és mindent meg fogunk tenni.”


Fotó: Ferrari
Forrás: F1, Sky Sports, m4sport.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner