Hírek / Sport

F1: Ötletadó világjárvány: „dzsókerversenyek” ?

2020. szeptember 21. 13:18 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A Red Bull és a Mercedes főnöke is örülne, ha a jövő „normál” F1-es versenynaptárjában is rendszeresen szerepelnének új vagy visszatérő pályák. Működne a rotációs rendszer?

 

Rendhagyó a 2020-as szezon a Formula 1-ben (is), hiszen a világjárvány teljesen átírta az eredeti programot. A bajnoki sorozat csak november végén és decemberben lép ki Európából (a bahreini és abu-dzabi versenyekre), az amerikai és a távol-keleti futamai kiestek a programból, helyüket az F1-es versenyt már rég vagy még egyáltalán nem rendező pályák vették át, mint Mugello, Imola, a Nürburgring, Isztambul vagy Portimao.

Mugello nagy sikert aratott a mezőny körében, a legtöbben minden évben visszatérnének a tempós és karakteres olasz pályára. Ennek esélye viszont járvány nélkül csekély. Az F1 már a 2021-es menetrendjét is az eredeti helyszínekkel, normál bajnoksággal számolva tervezi.

Többen fölvetették, kár lenne veszni hagyni e nagy kihívást jelentő pályákat, és az újdonság ereje, a felkészületlenség is csak jót tenne a versenyeknek, ezért fenn kéne tartani egy-két helyet a menetrendben az évről évre egymást váltó helyszíneknek. „Ez egy új és érdekes koncepció, amit a szükség szült. És tényleg érdekes” – mondta a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff a „semmiből” a naptárba kerülő pályákról. „Látható, hogy az autók teljesítménye pályánként változik. Silverstone-ban minden évben versenyzünk, ezért ott túl nagy kreativitásra vagy rugalmasságra nincs mód, mivel gyakran vagyunk ott” – utalt az új helyszínek által hozott kiszámíthatatlanságra.

A Red Bullt irányító Christian Horner szerint érdemes lenne elgondolkodni a rotációs rendszeren, amelynél egy-két helyet a naptárban nem állandó pályáknak kínálnának. „Ez fenntartja a versenyt a naptár huszonkét helyéért, és szerintem jó lenne, ha egy évben lenne egy amolyan meghívásos verseny, amit mindig más pályán rendeznek” – érvelt.

Imola (Fotó: Alpha Tauri)


A Williams versenyzője, George Russell támogatná a javaslatot. „Nagyszerű munkát végez az F1 azzal, hogy megadja a lehetőséget számunkra más pályákon versenyezni. Talán gyakrabban lehetne ilyen a későbbiekben. Egy évben lehetne egy-két dzsókerverseny, vagy valami hasonló” – elmélkedett.

Hogy ez mennyire megvalósítható, az már más kérdés. Egy szervező talán mondhatja azt, hogy miközben hosszú távon nem tudná megfizetni az F1-es rendezés jogdíját, bizonyos időközönként egy-egy alkalommal lenne rá mód. Wolff azonban attól tart, a helyzet nem ennyire egyszerű.  „Egyértelműen nehezebb lenne ez, mivel egy szervezőnek muszáj lenne keresnie a jegyeladásokkal. Nem vagyok benne biztos, hogy ha egyik évben a naptárban vannak, a másikban meg nincsenek, ez működőképes lehet.”

Erre ugyanakkor megoldást kínálhatna, ha a futamok nem országon belül váltanák egymást, mint korábban Németországban a Hockenheimring és a Nürburgring. Ez esetben az érdeklődése és a sikeres jegyeladás nagyobb eséllyel lenne fenntartható. A portimaói és isztambuli gyors jegyeladások azt mutatják, ott, ahol rég volt már futam, nagy lelkesedéssel várják az F1-et.

 

Forrás: Autosport, Motorsport-Total, m4sport.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek