Hírek / Sport

F1: Räikkönen megnevezte kedvenc győzelmeit és autóit

2021. december 23. 06:50 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A hosszú Formula 1-es pályafutását idén lezáró Kimi Räikkönen elárulta, mely versenyautókra és futamgyőzelmekre emlékszik majd legszívesebben, amikor visszatekint a királykategóriában töltött szezonokra.

A finn idén Abu-Dzabiban teljesítette utolsó Formula 1-es hétvégéjét, lezárva ezzel 2001 óta tartó karrierjét, mely során olyan neves alakulatoknál versenyzett, mint a McLaren, a Ferrari vagy a Lotus (ma Alpine), ezekkel pedig összesen 21 futamot nyert és 18 rajtelsőséget szerzett. Pályafutása csúcsán pedig, a Ferrari versenyzőjeként 2007-ben a világbajnoki címet is elhódította.

A Jégember a Beyond the Grid podcastben tekintett vissza hosszú Formula 1-es pályafutására, a beszélgetés során pedig megkérték, nevezze meg kedvenc futamgyőzelmeit és versenyautóit az elmúlt két évtizedből.

„A legfontosabb győzelem azt hiszem az, amivel a világbajnoki cím járt 2007-ben, mert a végeredmény szempontjából ez volt a leglényegesebb” – kezdte az emlékezetes Brazil Nagydíjra utalva. „Mindegyik futamgyőzelem más, van, ami nagyon könnyen jött, és van, amit nagyon nehéz volt megszerezni” – tette hozzá.

„Az első (2003, Malajzia) azért szép, mert addig sosem sikerült még nyernem. Az utolsó pedig (2018, USA) pedig azért volt nagyon-nagyon szép, mert ismét várni kellett rá egy ideig” – folytatta a klasszis, aki 2018-as győzelme előtt legutóbb 2013-ban ünnepelhetett elsőséget.

Räikkönen egyik, ha nem a legemlékezetesebb és leginkább elismert győzelme a 2005-ös Japán Nagydíjon aratott, amint a mezőny végéről indulva szerzett. Úgy tűnik, ő maga is elgondolkodott rajta, hogy ezt nevezi meg legszebbnek, de aztán hűen önmagához, inkább nyitva hagyta a kérdést. „Nem is tudom. Lehetetlen megmondani, mi volt igazán szép. Úgy értem, a 2005-ös japán egy olyan győzelem volt, amiért keményen megküzdöttem, és az utolsó körben jött össze. Ettől jobb lenne, mint a többi? Nem is tudom” – mondta.

Ami a versenyautókat illeti, ezen a téren már könnyebben választott, és talán nem annyira meglepő módon a 2005-ös McLarent nevezte meg kedvencként, azt a gépet, amivel számos szép sikert aratott (ötször szerzett vele rajtelsőséget és hét alkalommal futamgyőzelmet), igaz, megbízhatatlansága miatt végül lecsúszott a végső győzelemről.

„Valószínűleg a 2005-ös McLarent mondanám. A 2003-as is jó volt, de nem volt elég gyors. A 2006-os is jó volt, de a motor akkor nem volt annyira jó, mint amennyire jónak kellett volna lennie. A 2007-es Ferrari is jó volt, a 2012-es Lotus is… ez persze nem jelenti azt, hogy végeredményben mindig győzelmet szereztem velük. Lehet, hogy remek autók voltak, de valamilyen okból kifolyólag mégsem voltak elég gyorsak, vagy történt pár dolog az év során. Volt sok jó autó, sok átlagos és néhány rossz is. Olyan, amivel még versenyt sem futottunk” – utalt a 2003-as McLaren MP4/18-ra, amit a csapat végül nem vetett be.


Fotó: XPB
Forrás: Beyond the Grid, m4sport.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner