Hírek / Sport

F1: Renault: Elkeserítő a hülye Q2-es szabály megtartása

2019. december 11. 10:20 Sport | Szerző: Dudás Róbert

 

A Renault csapatvezetője, Cyril Abiteboul keserűen vette tudomásul, hogy a riválisok nem szavazták meg annak az érzése szerint ostoba szabálynak az eltörlését, melynek értelmében a Q3-ba továbbjutóknak azon a gumin kell rajtolniuk, amivel a Q2-t abszolválták.

 

Mivel továbbra is komoly előnyben voltak az üldözőkkel szemben, a három élcsapat versenyzői 2019-ben is gyakran eljátszották, hogy a közepes gumin jutottak tovább a Q3-ba, annak érdekében, hogy a futamon ne a gyorsabban kopó keverékeken kelljen startolniuk. Eközben voltak olyanok, akik kifejezetten örültek, ha a 11-12. helyről kell indulniuk…

Ők ugyanis már szabadon választhatnak keveréket, és nincsenek messze azoktól, akik valószínűleg a lágyakon indulnak majd a 9-10. helyről (mivel ők a Q3-ba jutásért is élet-halál harcot vívnak, fel kell tenniük ezeket a keverékeket).

 

Cyril Abiteboul (Fotó: XPB)Fölmerült, 2020-ra eltörlik ezt a szabályt, az élcsapatok – és az ő partnereik – azonban végül a törlés ellen szavaztak, így a regula továbbra is érvényben marad. A tiltás mellett lobbizó Renault csapatvezetője, Cyril Abiteboul ezt bosszúsan vette tudomásul, és ennek hangot is adott. „Abu-Dzabiban is láthattuk, hogy az a hülye szabály előnyt jelent azoknak, akik hátrébbról indulnak” – kezdte, utalva a szezonzáróra, ahol a Q3-ba jutó Renault-versenyzőket a keményebb gumikon hosszabb első etapot futó, a top10-en kívülről induló Sergio Pérez és Danyiil Kvjat is leelőzte.

„A Stratégiai Csoportban megbeszéltük, hogy kukázzuk. Aztán amikor szavaztunk, minden intézkedés semmissé vált, és ez engem őszintén elkeserít. Az élcsapatok lobbiztak és a juniorcsapataik, mert ez a szabály a nagyokat védi, ők is dolgozták ki. Nem hiszem egyébként, hogy szükségük lenne rá, de ez egyfajta extra védelmet nyújt nekik. De segíti a partnercsapatokat is. Hátráltatni az általam középosztálynak nevezett csapatokat, vagyis minket és a McLarent hátráltatja” – bosszankodott.

„Csak a korrektség kedvéért megjegyzem, hogy voltak futamok, amikor minket is segített ez a szabály. Például Japánban és Mexikóban, amikor az első 10-en kívülről indultunk, de csak azért, mert volt, hogy profitáltunk belőle, még nem mondjuk azt, hogy meg kellene tartani. Ez egy hülye szabály, egyszerűen mennie kell. Senki sem tesz vele semmit, és ez elszomorít” – zárta gondolatát.

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

 

Forrás: Motorsport, m4sport.hu

 

 


next 5

A mi világunk

Hírek