Hírek / Sport

F1: Ricciardo szerint vicc, hogy büntették és nem mutatták a csatájukat

2019. június 24. 15:17 Sport | Szerző: Dudás Róbert

 

Daniel Ricciardo és a Renault is ironikusnak tartja, hogy élőben nem mutatták, utólag pedig büntették a Francia Nagydíj legizgalmasabb csatáit. Az ausztrált sújtó ítélettel több versenyzőtársa sem értett egyet.

 

 

A mostani zsinórban a második futam volt, amelynek végső sorrendje a célba érés után módosult a pályalevágásokat követő büntetések után. Daniel Ricciardo a 7. helyen csapott célba a Renault-val múlt vasárnap, ám mivel az utolsó körben látott négyes csata során kétszer is pályán kívül előzött, két 5 másodperces büntetést kapott, ami utólag a 11. helyre taszajtotta őt.

Az első büntetést a 8-as kanyarban Lando Norris ellen bemutatott előzési kísérlete miatt kapta. A sikán balos részének külső ívén fékezett mélyet, ám elfordulnia már csak a bukótérben sikerült. Négy kerékkel elhagyta a pályát, majd a jobbos előtt úgy tért vissza, hogy ellenfele közben szélesre futott a másik oldalon. Ezzel a brit még további két pozíciót veszített, mivel Kimi Räikkönen és Nico Hülkenberg is elment mellette, amíg a bukótérben volt. Ricciardo második büntetését aztán a nem sokkal később elé kerülő Räikkönen visszaelőzéséért kapta: arra az egyenesben, de a záró vonal négy kerékkel történő átlépésével kerített sort.

Ricciardo már a vizsgálat előtt jelezte, semmilyen ítélet nem fogja tudni megváltoztatni a véleményét. „Érdekel, de mégsem érdekel. Megpróbálkoztam vele, és ennek örülök. Próbáltam megcsinálni, és nagyon szoros volt” – mondta, amikor arról kérdezték, milyen döntésre számít. „Örülök, hogy megpróbáltam. Nem bántam meg a történteket, mert az utolsó körről volt szó, egy pozícióról, és sosem volt rám jellemző, hogy visszaveszek, hogy konzervatív leszek egy csatában. Meglátjuk, talán rendben találják. Szerintem egészen jó magyarázatom van rá. Mindenesetre élveztem, és jó volt csatázni egyet a végén.”

 

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

 

Az FIA súlyosabbnak látta, mint Norris?

Nos, a magyarázata nem volt elég jó. Az FIA úgy ítélte meg, hogy Norris esetében veszélyesen tért vissza, továbbá előnyt szerzett, Räikkönennél meg csak az indokolatlan pályaelhagyását és előnyszerzését büntették. Pedig az ausztrál szerint az első esetben előnyszerzésről nemigen volt szó. „Nem, egyáltalán nem. Nem hiszem. Kimi éppen emiatt előzött meg, hiszen rámentem a kerékvetőre, és nem tudtam visszatérni, mert az autóm hasa a földet érte. Szoros volt. Szerintem nem tettem szert előnyre azzal, hogy kimentem a pályáról. Ha egyáltalán, akkor inkább még hátráltatott is” – vélekedett.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem igazán látta Norrist, ezért nem volt könnyű biztonságosan visszatérni. „Nem egyszerű, mert itt annyi a vakfolt ezekkel a széles autókkal, és a visszapillantók is ott vannak, ahol, szóval amikor Lando belül volt, nem láttam belőle semmit. Próbáltam megadni a tiszteletet, tartani az ívemet, de nem lehetett igazán látni.”

Az áldozat Norris megerősítette, ő sem látta rendesen, hogy hol helyezkedett pontosan az ellenfele. „Nem tudom, hogy pontosan hol volt, és mikor jött vissza a pályára. A látóteremen kívül volt. Próbáltam visszatámadni, de aztán a kanyar kijáratánál egyszerűen kicsúsztam a pályáról” – mesélte. Szavai nincsenek teljesen összhangban az FIA ítéletével, melyben az állt, Ricciardo olyan szögben tért vissza a pályára, amelynél Norrisnak a baleset elkerüléséért kellett letérni a pályáról. A mclarenes elbeszélése alapján nem volt ez annyira tudatos menekülés.

 

Lando Norris (Fotó: XPB)

 

De több versenyzőtárs sem látta olyan súlyosnak a helyzetet, mint az FIA. Miközben Ricciardo éppen azt ecsetelte, hogy, nem tett szert előnyre, ezért nem kéne büntetést kapnia, volt csapattársa, a mellette interjúzó Max Vertappen odalépett, és azt mondta: „Én is így gondolom.”

Lewis Hamilton eközben az Instagramon mondott véleményt – szintén Ricciardo mellett. „Ez nem büntetés. Nem láthatod a melletted lévő autót, és ő pont elég helyet hagyott neki, de előbb fordult el” – értékelte a jelenetet a két hete még hasonló büntetéssel futamot nyerő címvédő.

 

Büntették, és „titkolták” az egyetlen akciót

A legnagyobb gondot Ricciardo szerint az amúgy tesztpályának kialakított Paul Ricard hatalmas aszfaltozott bukóterei és végtelen számú nyomvonala jelenti. „A gond az, hogy ez annyira tágas pálya. Ha ott fal van, akkor abban kötök ki.”

Hogy ez gond, az egy korábbi csatájánál is kiderült. Körökkel a Norris-eset előtt Romain Grosjeant is úgy előzte meg, hogy félig letért a pályáról, amire a francia egyből panaszkodott is. Annál az esetnél nem állt fenn a szabálysértés lehetősége, és amikor a futam után szembesítették Grosjean panaszával, Ricciardo nem is emlékezett az esetre. „Grosjean? Mi a f***at csináltam? Még azt sem tudtam, hogy versenyeztem Grosjeannal” – csodálkozott el a holland tévé kamerája előtt.

Megjegyezte, nem akarja meghazudtolni önmagát, és a hasonló helyzetekben ő mindig is támadni fog. Még úgy is, hogy a Renault még mindig kevésbé partner a híres bevetődős előzései során, mint korábbi autói. „Versenykörülmények között elégedettebb voltam az autóval, de még mindig nem annyira, mint korábban a Red Bullnál. És amikor a határon táncolsz a fékezéssel, ez számít. Én mindig a határon vagyok, próbálkozom. Ha meg sem próbálom, akkor az egész versenyt hátul töltöm. Muszáj próbálkoznom. De még ha a határon táncolva próbálkozom, akkor is törekszem a pályán maradni, nem piszkosan játszani.”

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

 

E szemléletmód viszont most hibásnak lett minősítve: egy tökéletesen sivár futam egyetlen igazi izgalmas jelenetsorát büntették, ami újra kihangsúlyozta a mai F1 ezen a téren megfigyelhető abszurditását. A Renault csapatfőnöke, Cyril Abiteboul meg is jegyezte: „Csalódást keltő, mert talán ez volt a legjobb pillanata az amúgy unalmas versenynek, négy nagyszerű versenyzővel, akik biztonságosan és elszántan harcoltak egymással az utolsó kanyarokban.”

Ricciardo ezenkívül még kissé szarkasztikusan megjegyezte: az már csak hab volt a tortán, hogy az 52 unalmas kört végigszenvedő nézők lemaradtak a nap legjobb csatájáról… „Azért élvezetes volt az utolsó pár kör, mozgalmas volt. De hallom, még csak nem is mutatták élőben a tévében. Ez egy vicc! Ez volt az egyetlen csata a pályán, nemde? Mit is mutattak?” – kérdezett vissza, majd miután megtudta, hogy Charles Leclerc és Valtteri Bottas csatának látszó nem-csatája terelte el róluk a figyelmet, csak méltatlankodott.

Büntetése után később a közösségi oldalán azt írta: „Nem bántam meg. Megpróbáltam. Inkább ez, mint szív nélkül föladni.”

 

 

Forrás: Sky Sports, Motorsport-Magazin, m4sport.hu


next 5

A mi világunk

Hírek