Hírek / Sport

F1: Sajtóhír: Az Audi bekebelezi a McLarent, és velük érkezik a Formula 1-be

2021. november 15. 13:01 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Sajtóhírek szerint a teljes McLaren céget bekebelezheti a német Audi, és ezzel utat nyitna a Formula 1-es projektjének is.

Aktívan kivette a részét a Formula 1 – várhatóan – 2026-os motorreformjáról folyó egyeztetésekből a Volkswagen két márkája, az Audi és a Porsche. A hírek szerint a német autógyártók elnökségei nyitottak a királykategóriás szerepvállalásra, és már kutatják ennek konkrét lehetőségeit. Miközben a Porsche állítólag megelégedne egy szimpla motorgyártói státusszal, addig az Audi vélhetően többre vágyik: saját csapatra, vagy legalábbis befolyásra a csapatán belül.

Az Auto Motor und Sport nemrég arról számolt be, hogy a karikás gyártó legszívesebben felvásárolná a McLarent. Akár az F1-es csapatot, akár a teljes céget, az utcai részlegével együtt. Ezt követően egy másik német lap, az Automobilwoche a BMW-vel és az Audival is összefüggésbe hozta a McLaren Automotive-ot (az utcai autógyártó részleg). Míg előbbi márka tagadta, hogy érdeklődének a brit márka iránt, az Audi a Reutersnek azt nyilatkozta, nyitottak a különböző együttműködési lehetőségek irányába, ám konkrétan nem nevezte meg a McLarent potenciális partnerként.

A brit Autocar friss beszámolója szerint olyannyira kinézték maguknak a McLarent, hogy már meg is állapodtak velük. Forrásaiktól úgy értesültek, hogy az Audi a teljes McLaren-csoport felett átveszi az irányítást, és ezzel biztosítja be a Formula–1-es részvételét.

A lap rámutatott, a McLaren-csoport a koronavírus-járvány kitörése óta (de már azt megelőzően is) egyre komolyabb anyagi problémákkal szembesült, és számos lépést tett a tőkésítésre. A bahreini többségi tulajdonos révén kaptak többek között pénzt egy bahreini banktól, a wokingi bázisukat pedig eladták, és újra bérbe vették, így téve szert extra tőkére. Az F1-es részlegük eközben részvényeket adott el egy amerikai befektetőcsoportnak, amely 2022-ben várhatóan 33%-ra növeli a részesedését.

Az Autocar rámutatott, a McLaren bekebelezésével az Audi a Lamborghini után újabb szuperautó-gyártót vonhat a zászlaja alá, mellette pedig a McLaren Applied Technologies felett is átveheti az irányítást, ami szintén jövedelmező lehet számukra az elektronikus technológiák területén.

Miközben a McLaren Racing az elmúlt időszakban egyre inkább függetlenedett az anyacégéről, az Autocar úgy véli, az Audi most az anyacégen keresztül nyit maga előtt ajtót az F1-es szerepvállalás felé is.

Amennyiben a hír igaznak bizonyul, érdekes lesz látni, hogyan képzeli el az Audi a McLarennel való együttműködést, és milyen néven, illetve színekben szerepeltetné a wokingi csapatot, mely a mezőny második legrégebbi és legsikeresebb gárdája. Az Auto Motor und Sport egy hete még azt írta, Woking nem szeretné eladni a céget. A lap szerint az Audi a Porschéval együtt december elejéig dönti el, beszáll-e az F1-be, és ha igen, milyen formában. Az FIA várhatóan december 15-én fog szavazni az F1 2026-os új motorformulájáról.


Forrás: Auto Motor und Sport, Autocar, m4sport.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek