Hírek / Sport

F1: Stewart: A tragédia új ennek a generációnak – fel kell ébredniük

2019. szeptember 3. 16:34 Sport | Szerző: Dudás Róbert

 

 

Ébresztőt fújt a múlt hétvégi spái F2-es halálos baleset a fiatal generációnak. Jackie Stewart attól tart, az utóbbi években túl sok komoly incidens történt ahhoz, hogy a mostani tragédia ne ismétlődhessen meg bármikor.

 

A Belga Nagydíj szombati Forma–2-es versenyén halálos baleset történt: Anthoine Hubert egy tömegbalesetben veszítette életét. Jules Bianchi 2014-es szuzukai esete óta ez volt az első tragédiával végződő incidens (Bianchi bő fél évvel később halt bele fejsérülésébe) egy nagydíjhétvége programjában – több versenyző számára az első alkalom, hogy testközelből szembesült a szakmája igazi veszélyeivel.

A háromszoros világbajnok, Sir Jackie Stewart már egy élet tapasztalatával a háta mögött szemlélte a szombaton történteket. 1965-től 1973-ig tartó F1-es pályafutása alatt tucatjával veszítette el társait, barátait. A 100. és egyben utolsónak szánt versenyén például mentoráltja és csapattársa, Francois Cevert tragikus halála miatt nem indult el. 1994-ben egyike volt azoknak, akik Ayrton Senna koporsóját vitték a brazil nyughelyére. Akkor egyik társa, Alain Prost éppen mellette volt szombaton is Anthoine Hubert végzetes balesete után. „Alainnel voltam az ütközés után. Beszélgettünk a rajtrácson is később, és mindketten nagyon szomorúak voltunk. Mintha visszafordult volna az idő kereke” – mesélte a britek legendája a Sun című lapnak.

„Nagyon sokat változtak az én időm óta a dolgok, akkoriban a halál szerves része volt ennek a szakmának. Ha nem akartad csinálni, ha túl meleged volt a konyhában, akkor jobb volt inkább kiszállni. Manapság nagyon sok versenyző sétál el hatalmas balesetek után, nagy az esély erre, és ez fantasztikus. De időnként jön egy rosszul végződő baleset, és most egy ilyen jött.”

Bár Stewart elismeri, hogy az autóversenyzés manapság már egészen biztonságosnak mondható, tudja, hogy teljesen biztonságossá sosem tehető. És szerinte a nagyobb biztonságérzet valamilyen szinten még hozzá is járulhat ehhez.

Jackie Stewart (Fotó: XPB)

 

Aggasztó trendnek tartja például, hogy nem a mostani volt az egyetlen nagy baleset a versenypályákon a közelmúltban. „Szerintem túl sok baleset történt az utóbbi huszonnégy-harminchat hónapban, mivel sosem járt értük olyan mértékű büntetés, mint a mostani hétvégén. Láttunk törni dolgokat, repülni autókat. Még most vasárnap is megtörtént, amikor Max Verstappen nekiment Kimi Räikkönennek az első kanyarban. A versenyzők talán most már készek felfogni, hogy nem engedhetik magukat ennyire szabadon. Sosem szabad elhinned, hogy golyóálló vagy. Nem gondolhatod azt, hogy mindig meg fogod úszni. Ez most lehetett egy ébresztő.”

A skót figyelmeztetett, bármikor megismétlődhet a mostani tragédia. „A sokk és a gyász nagy volt Spában, és ez egy egész generáció számára újdonság. Hirtelen mindenki ráeszmélt, hogy »Istenem, ha hibázok odakint, az katasztrófához is vezethet«. Nagyon régóta nem történt katasztrófa már. De nem zárható ki, hogy újra megtörténik. Van, hogy csomagban jönnek. Láthattuk már ezt a repülőszerencsétlenségeknél. Az is mindenkit felrázott”– intett óvatosságra a 80 esztendős egykori versenyző.

 

Forrás: The Sun, m4sport.hu


next 5

A mi világunk

Hírek