Hírek / Sport

F1: Tájfun veszélyezteti a hétvégi Japán Nagydíjat

2019. október 7. 12:29 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Egy méretes tájfun zavarhatja meg a hétvégi Forma–1-es Japán Nagydíj programját. A korai előrejelzések nem ígérnek sok jót.

 

Sok versenyző várja már, hogy újra pályára hajtson a klasszikus vonalvezetésű Szuzukában, ám ha hinni lehet az időjósok előrejelzéseinek, könnyen előfordulhat, hogy a Japán Nagydíj F1-es hétvégéjén a főszerepet a zord időjárás veszi át. A Japántól délre fekvő csendes-óceáni térségben az elmúlt napokban összeállt a fülöp-szigetekiek által Hagibisnek („Fürge”) elnevezett tájfun, mely a jelenlegi előrejelzések szerint a következő napokban egyre erősödni fog, és éppen Japán felé tart.

A szakértők jóslatai szerint a térségben ebben az évben észlelt 19. trópusi tájfun olyan mértékben fölerősödhet a folytatásban, hogy az szuperfájfunná alakulhat, és a legmagasabb, 5-ös besorolást kaphatja a Saffir–Simpson-féle hurrikánskálán, vagyis 250 km/óra körüli szelet hozhat, és nagy pusztítást is végezhet.

Az F1 hivatalos meteorológiai szolgálatánál is évekig dolgozó Steffen Dietz a szimulációk által jósolt legrosszabb forgatókönyvről tett közzé egy grafikát, mely azt mutatja, hogy az F1-es verseny vasárnapján Szuzuka nagyon közel kerülhet a tájfun középpontjához. A gyakorlatban ez akár 150 km/órás széllökéseket is jelenthet a helyszínen, és veszélybe sodorhatja a versenyprogramot. Ez persze egyelőre csak egy pillanatfelvétel alapján készült, pesszimistább előrejelzés, ám Dietz szerint azért nem árt felkészülni, mivel a szimulációk pontosak.

Nem a Forma–1 az egyetlen sportág, amely aggódik a hétvégéje miatt. A rögbi-világkupa szervezői is attól tartanak, hogy módosítaniuk kell a fukuokai programjukat az időjárás miatt.

Az F1-ben már korábban is okozott felfordulást a viharos idő Japánban. 2004-ben és 2010-ben is törölni kellett a szombati időmérő edzést a heves esőzés miatt, s mindkét esetben vasárnap délelőtt ejtették meg a kvalifikációt. 2014-ben pedig szintén egy térségben tomboló tájfun tette esőssé a versenyt, amely késéssel vette csak kezdetét, és Jules Bianchi tragikus balesetével ért véget.

 

Forrás: Ubiment, Windy.com, Independent, m4sport.hu


next 5

A mi világunk

Hírek