Hírek / Sport

F1: Van kézfogás és tisztelet, de Wolff és Horner nem mennek együtt nyaralni

2021. december 11. 08:40 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Sportszerűen sok sikert kívánt egymásnak a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjra a Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Toto Wolff, valamint a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner. A felek azt mondják, tisztelik egymást, de az biztos, hogy nem fognak együtt nyaralni menni – ami így van rendjén.
 
A Red Bull és a Mercedes idén ádáz küzdelmet folytatott a világbajnoki címért, és miközben utóbbi istálló 28 pontos előnyben van a konstruktőri versenyben, pilótáik, Max Verstappen és Lewis Hamilton azonos pontszámmal érkeztek meg a szezonzáró helyszínére.
 
Az idei szezon nemcsak a két pilóta szempontjából okozott már feszült pillanatokat, hanem bizony Wolff és Horner is többször egymásnak feszült a médiában.
 
A két sportvezető az Abu Dhabi Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján ismét együtt jelent meg, és sportszerűen kezet is ráztak egymással, sok sikert kívánva a másiknak.
 
„Sok sikert! Győzzön a legjobb versenyző és a legjobb csapat” – reagáltak arra a kérdésre, hogy mit mondanának egymásnak a bajnokság utolsó megmérettetése előtt.
 
„Ez egy intenzív versengés” – folytatta Horner. „Intenzív kettőnk között is. És intenzív lesz jövőre, és az azt követő évben is. De két nagyszerű csapatunk van.”
 
„Az Egyesült Királyságban mintegy 25 kilométerre vagyunk egymástól, és azt gondolom, fenomenális az elkötelezettségünk. Toto csapata nevében nem beszélhetek, de a mi csapatunk kiemelkedő volt idén, az egész pandémia alatt, a kihívásokkal, a tripla fordulókkal szemben. Szóval igen, ha egy kicsit lelassítanánk, az nem segítene.”
 
„Ki gondolta volna a szezon elején, hogy esélyünk lesz erre a trófeára? Lenyűgöző utazás vezetett odáig, hogy ugyanannyi pontunk lehet, mint Lewisnak. Fantasztikus bajnokság volt. 10 versenyt nyertünk. Az a 9, amit Max behúzott, ugyanannyi, mint amennyit a korábbi idények során szerzett, mióta itt van a sportban.”
 
„Az elmúlt 8 évben senki sem tudott közel kerülni a Mercedeshez. Itt vagyunk az utolsó versenyen, és van még egy lövésünk. A konstruktőri bajnokságban távolról kell céloznunk, de azonos esélyeink vannak az egyéni pontversenyben. Szóval nagy az izgalom.”
 
„Intenzív, olykor frusztráló idény volt. A határokat feszegettük, űztük-hajtottuk egymást, és egy kicsit olyan, mint a Squid Game.”
 
„Csapatként hihetetlenül büszkék vagyunk arra, amit elértünk idén. Büszkék vagyunk arra, ahogy versenyeztünk. És különösen büszkék vagyunk Maxra.”
 
Toto Wolff hozzátette, valóban voltak nehéz pillanatai az idei szezonnak, de az biztos, hogy aki végül győztesként kerül ki vasárnap, az megérdemli a bajnoki címet.
 
„Mindkét csapatnak volt része szerencsében és balszerencsében egyaránt. Ahogy Christian mondta, az idáig vezető út időnként boldogsággal teli, gazdag, máskor nagyon frusztráló volt. És az, hogy most azonos pontszámmal állunk itt, nemcsak a nézőknek jó, de számunkra is. Új határokat értünk ugyanis el. Félelmetes munkát végeztek idén, vasárnap mindent bele kell adni, és aki nyer, az megérdemli a győzelmet.”
 
 
Horner arról is beszélt, mivel a világ egyik legnagyobb sportjában küzdenek egymással, elkerülhetetlen, hogy ellenségként tekintsenek egymásra.
 
„Azt gondolom, a sportág legnagyobb trófeáiért küzdünk, és a versengés nagyon intenzív” – magyarázta. „Eltérő karakterek vagyunk, de ugyanabban az intenzitásban, ugyanabban a versenyképességben osztozunk.”
 
„Meg fogom védeni a csapatomat, a versenyzőmet, mindkettőt. Igen, van versengés a pályán és azon kívül is, és a határokat feszegettük. Toto ugyanezt tette a maga oldalán.”
 
„Nagyon mesterkélt lenne, ha itt ülnék, vagy itt ültem volna a szezon során, és mosolyogtam volna a legnagyobb ellenfelemmel. Képtelen vagyok erre, mert az nem lenne igaz, nem lenne őszinte. Szóval természetesen az érzelmek kitörnek. Ez egy versenyképes sport. Ez a Forma-1.”
 
„Úgy gondolom, így volt a legőszintébb, számomra teljesen hamis lenne, ha itt ülnénk, és azt mondanánk, hogy mennyire imádjuk egymást, és együtt megyünk nyaralni a hétvége után.”
 
Horner aztán odafordult Wolffhoz, és kijelentette: „Mert egyébként nem fogok elmenni veled nyaralni ezután a hétvége után!”
 
A Mercedes-főnök aztán átvette a szót: „Nem tudom, hogy mennyire lenne szórakoztató…”
 
„De egyetértek Christiannal. Azt gondolom, megvan a kölcsönös tisztelet az iránt, amit a másik csapat végez. Én is kiállok a csapatért, a csapat érdekeiért, és néha ez erőszakos lehet, mert nem csak a versenyzők küzdenek a pályán.”
 
„Ez egy küzdelem az előnyszerzésért a szabályok tekintetében, és nyilvánvalóan vannak bizonyos elfogultságaink is, melyek az eltérő nézőpontokból és felfogásokból fakadnak.”
 
„Racionálisan meg tudom ezt érteni, de ha a dolgok a csapatom, vagy a két versenyzőm ellen mennek, akkor eléggé érzelmessé tudok válni, és Christiannak is megvan a maga módja arra, hogy ezt kezelje. Ahogy mondtam, nagyon más karakterek vagyunk.”
 
„De ez most egy harc ezért a trófeáért, az egyik legfontosabb díjért a sportban. Ez egy világbajnokság, ezért nem számíthatunk sok smúzolásra a versenyzők a csapatfőnökök, és a csapatok között.”
 
 
Fotó: Red Vull racing
Forrás: Formula 1, f1vilag.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek