Hírek / Sport

F1: Verstappen: Olyan a bíráskodás, mint a fociban

2019. december 27. 12:43 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A futballbírók tevékenységéhez hasonlította a Formula 1-es versenybírók munkáját a Red Bull ifjú versenyzője, Max Verstappen. A holland pilóta szerint a döntési folyamatokban mindig szerepet játszik majd a személyes véleményalkotás.

 

Verstappen az elmúlt évek során számos alkalommal volt kénytelen ellátogatni a versenybírók irodájába agresszív manőverei miatt.

Az idei Osztrák Nagydíjon a verseny hajrájában előzte meg Charles Leclerc-t, és nyerte meg a versenyt, manőverét pedig – hiába ütköztek – nem szankcionálták a stewardok. Ezt követően pedig szemmel láthatóvá vált, hogy a versenybírók engedik a keményebb versenyzést.

„A lényeg az, hogy ugyanez van a fociban is, nem igaz? Különböző bírók vannak, akik könnyebben adnak sárga lapot, mint mások. Ugyanez van itt is” – mondta a Red Bull versenyzője a Motorsport.com című lapnak.

„Természetesen van egy szabálykönyv. De még akkor is van némi beleszólásuk a stewardoknak. Ha például megnézzük a Bajnokok Ligáját, vagy a Premier League-et, ott is látható a különbség a bírók között.”

„Néha megússzák egy sárga lappal, de más már pirosat adna, és ilyenkor az ember nem is érti… Szerintem ugyanez van a Formula 1-ben is.”

Verstappen szerint a versenybírók személyes véleményalkotása még mindig „szignifikáns”, de véleménye szerint az efféle következetlenség „rendben van”.

„Amikor te kapsz büntetést, az nyilván nem jó, hacsak nem csináltál tényleg valami rosszat, és kénytelen vagy elfogadni. De az 50-50%-os helyezetekben, ha megbüntetnek, mindig lesz benned egy kérdés…”

„Nehéz dolguk van a versenybíróknak. Ültem már velük én is (a marrákesi Forma-E-versenyen), és láttam a folyamatokat. Nem könnyű a dolguk. És ők sem akarnak büntetgetni. De néha muszáj amiatt, ahogy a szabályok le vannak írva.”

„Talán enyhíteni lehetne néhány büntetésen, vagy másképp kellene fogalmazni a szabálykönyvben.”

 

Forrás: motorsport.com, f1vilag.hu

 

 


next 5

A mi világunk

Hírek