Hírek / Sport

F1: Visszavonja fellebbezését a Mercedes

2021. december 16. 12:26 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Napokig semmit nem kommunikált a csapat az F1-es idényzáró után, de néhány órával az FIA díjátadó gálája előtt bejelentették: mégsem fellebbeznek a botrányos végjáték után, így hivatalosan is Verstappen a világbajnok.

Azok után, hogy vasárnap este a felügyelők elutasították a Mercedes mindkét óvását az Abu Dhabi Nagydíj után, s a csapat jelezte fellebbezési szándékát, napokig teljes hallgatásba burkolózott a konstruktőrök között zsinórban nyolcadik címét szerző alakulat. A fellebbezés beadására 96 órájuk volt, azaz ma este járt volna le a határidő, végül azonban csütörtök délelőtt a Mercedes bejelentette: visszavonja a fellebbezési szándékát – ezzel pedig immár hivatalosan is kijelenthető, hogy Max Verstappen a 2021-es Formula 1-es világbajnok!

A Mercedes terjedelmes közleményében úgy fogalmaz, hogy továbbra is csalódottak annak kapcsán, ami a szezonzáró hajrájában történt, de üdvözlik az FIA néhány órával korábban bejelentett döntését. Az alábbiakban idézzük az Ezüst Nyilak közleményét:

„Kedves Formula 1-es rajongók és közösség!

Úgy hagytuk el Abu Dhabit, hogy nem hittük el, amit láttunk. Természetesen a játék része, hogy elveszítünk egy versenyt, de az más, ha a versenyzésbe vetett hitünket veszítjük el. Lewisszal közösen gondosan előkészítettük, hogyan reagáljunk a Formula 1-es szezonzáró eseményeire. Mindig is a sport szeretete vezérelt minket, és hisszük, hogy minden versengést önerőből kell megnyerni. A vasárnapi futamok minket is beleértve sokan úgy érezték, hogy nem volt helyes, ahogy a dolgok alakultak.”

„Az ok, amiért óvtunk a vasárnapi versenyeredmény után, hogy olyan új módon alkalmazták a biztonsági autós szabályt, amely befolyásolta a végeredményt, miután Lewisnak tetemes előnye volt és úton volt a vb-cím felé. A sport igazságossága miatt fellebbeztünk, s azóta konstruktív párbeszédet folytatunk a Formula 1-gyel és az FIA-val, hogy mindent egyértelművé tegyünk a jövőre nézve, s az összes résztvevő tudja, mik a szabályok és hogyan tartatják be őket. Ezért üdvözöljük az FIA döntését, miszerint egy bizottságot hoznak létre, amely kielemzi az Abu Dhabiban történteket, s amely javít a szabályok és a döntéshozatal határozottságán a Formula 1-ben. Annak is örülünk, hogy a csapatokat és a versenyzőket is meghívták az ebben való részvételre.”

„A Mercedes-AMG Petronas csapat aktívan együtt fog dolgozni ezzel a bizottsággal, hogy egy jobb Formula-1-es építhessünk – minden csapat és rajongó számára, akik ugyanannyira imádják ezt a sportot, mint mi. Ellenőrzés alatt fogjuk tartani a folyamat során az FIA-t, s ezennel visszavonjuk a fellebbezési szándékunkat.”

„Max Verstappennek és a Red Bull Racingnek: a legőszintébb tiszteletünket szeretnénk kifejezni a szezon során elért eredményeitek kapcsán. Igazán epikussá tettétek ezt a Formula-1-es világbajnoki küzdelmet. Max, gratulálunk neked és az egész csapatodnak. Várjuk, hogy jövőre újra felvehessük veletek a harcot.”

„Végül pedig, bár nem a reményeink szerint végződött ez a világbajnokság, nem is lehetnénk ennél büszkébbek a csapatunkra. Lewis, te vagy a legnagyszerűbb versenyző a Formula 1 történetében, és a szívedből versenyeztél ennek a hihetetlen idénynek minden egyes körében. A pályán és azon kívül is tökéletes sportember vagy, és hibátlan teljesítményt nyújtottál. Versenyzőként és milliók példaképeként is tisztelgünk előtted. Valtteri, rendkívül fontos része voltál a csapatnak, amely öt konstruktőri győzelmet aratott. Köszönet a hihetetlen hozzájárulásodért az autósportos történetünkhöz” – fogalmaz a közlemény, amelynek végén az összes gyárban dolgozónak is megköszönték a munkát, s egyúttal fantasztikus eredménynek nevezték a sorozatban nyolcadik konstruktőri elsőséget.

 

Fotó: news-florida.com
Forrás: Mercedes-AMG Petronas F1 Team Statement, Formula.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner