Hírek / Sport

F1: Wolff: Hamilton a világ valaha volt legjobb sportolói között

2020. november 16. 06:48 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Kivételesen nem a Mercedes volt a legjobb autó a mezőnyben, Lewis Hamilton mégis nyert vele. Toto Wolff szerint ezzel tisztázódott is, hogy valóban csak az autón múlik-e a brit sikere.


„Ma igazán drágává vált” – állapította meg a Mercedes csapatfőnöke Lewis Hamiltonról a Török Nagydíjon aratott győzelme után, amellyel bebiztosította hetedik világbajnoki címét. Toto Wolff ezzel arra célzott, hogy még nem írták alá az új szerződésüket a címvédővel, de azzal, hogy Michael Schumacher mellé lépve rekordbajnok lett, a piaci értéke is tovább nőtt.

A hetedik cím persze már hónapok óta közelített felé, Hamilton értékét az isztambuli esőversenyen nem feltétlenül az újabb címvédés emelte, inkább az, ahogyan elérte. A sikersorozata kapcsán állandó téma, mennyiben köszönheti Hamilton a rekordokkal zsúfolt eredménysorát a mezőnyből 2014 óta szinte folyamatosan kiemelkedő Mercedesnek. Wolff szerint a mostani verseny bizonyította, azért a volán mögött sem akárki ül.

„Kifogástalan volt a versenyzése. Egyetlen alkalommal nem követett el hibát ma, miközben mindenki más megtette” – élt némi túlzással az osztrák, kiemelve: „Az autója ma a gumik működtetése miatt egyértelműen nem a legjobb autó volt.”

A brit versenyző a rajtnál nyert helyezéseit egy korai kicsúszással adta le. Sokáig Sebastian Vettel mögé szorulva autózott, majd egyre jobban működésre bírta a gumikat. Végül elsősorban azzal nyert, hogy a többekkel ellentétben nem lecserélt köztes esőgumiján komoly teljesítményvesztés nélkül jutott el a célig. „A gumik különböző fázisokon mentek keresztül. látható volt, hogy a legtöbben, akik új garnitúra köztes gumit rakattak föl, és keményen nyomták, szemcsésedéssel küzdöttek, már pár kör megtétele után. Onnantól nem is tért vissza a gumi. Lance (Stroll) vezette a versenyt, aztán új gumikat kapott, és ez nem volt helyes taktika, vissza is esett. Ugyanez volt Maxnál (Verstappen).”

„A különbséget véleményem szerint az jelentette, hogy Lewis a nehéz fázisokban is a pályán tudott maradni, akkor is, amikor az autónk nem volt még versenyképes. Ott maradt, és aztán előnyre tett szert a többiekkel szemben. Ott volt, amikor számított, értette a gumikat, tudta, hogyan kell vezetnie ahhoz, hogy gyors is legyen, de bírják is a gumik.”

 Lewis Hamilton és Toto Wolff (Fotó: XPB)Wolff szerint a teljesítménye és az eredményei alapján nem is lehet kérdés, hogy Hamilton bebiztosította a helyét a legnagyobbak között. És nem csak az F1-ben „Hogy hová helyezzük? Az eredményei alapján Michael (Schumacher) szintjére. Ugyanannyi bajnoki címe van, és rekorder a pole pozíciók és győzelmek terén. Ma bebiztosította a helyét a világ valaha volt legjobb sportolói között” – tágította ki a képet az F1-en és az autóversenyzésen túlra.

A csapatfőnök azért a Mercedest is megdicsérte. „Ami a taktikát illeti, helyes döntés volt kint tartani őt, mivel egyre gyorsabb és gyorsabb lett. Nem volt okunk kihívni. Tudtuk, hogy a gumi szerkezete rendben van, és a végén csak egy kicsit aggódtunk, hogy mi lesz, ha jön az eső, hiszen az abroncsa akkor már slick volt. Nyitva hagytuk a kaput a kiállás előtt. Megmondtuk neki, hogy készen állunk, ha úgy dönt, kiáll. Stratégiai téren remek döntéseket hoztunk közösen.”Forrás: Sky Sports, Racefans, Autosport, m4sport.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek