Hírek / Közélet

Felavatták a nemzeti összetartozás emlékművét Békés vármegyében

2023. június 5. 06:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Felavatták vasárnap a nemzeti összetartozás emlékművét a Békés vármegyei Újkígyóson. Az emlékmű Gera Katalin szobrászművész alkotása, a csodaszarvast ábrázolja.
 
És kellett hozzá Bethlen István, Teleki Pál, Klebelsberg Kuno és Hóman Bálint, akik tudták, hogy a magyarság megmaradásának és felemelkedésének záloga a kultúra megőrzése mellett a szellemi pallérozottság – mondta.
 
Az államtitkár, egyúttal a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ügyvezető főtitkárának szavai szerint a nemzeti összetartozás napja arra biztat, hogy higgyünk önmagunkban, és abban, hogy a legnehezebb időkben is tudunk a jövőnkre vonatkozóan sikeres válaszokat adni.
 
Türelemre és politikai érettségre van szükség ahhoz, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, hogy „a nemzet megmaradjon magyarnak, Európa európainak” – jelentette ki az ukrajnai háborúra utalva.
 
Kiemelte, a kormány elmúlt 13 évben hozott nagyszabású gazdasági, társadalmi és nemzetegyesítő intézkedéseinek köszönhetően az összmagyarság a térség együttműködésének és fejlődésének motorjává vált. Emlékeztetett: a kettős állampolgárságról hozott törvénynek köszönhetően meghaladja az 1 100 000-et az új magyar állampolgárok száma.
 
Az államtitkár szólt arról is, hogy folytatják a Fogadj örökbe egy keresztet elnevezésű programot; Újkígyóson három keresztet és a környezetét teszik rendbe így.
 
Latorcai Csaba úgy fogalmazott, „hisszük, hogy tehetséggel, szorgalommal és erős hittel újra naggyá tehetjük Magyarországot”; emellett közös feladatként határozta meg, hogy a 21. századot „a Kárpát-medence népeinek sikeres évszázadává tegyük”.
 
Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő azt mondta, a gyásznak is helye van Trianon évfordulóján, de 2010 óta nem az elszakításra emlékezünk, hanem az összetartozásra. A magyarság ismét büszke, a határokon átívelő együtt gondolkodásnak és cselekvésnek köszönhetően ismét erős nemzet lett – hangoztatta.
 
Zalai Mihály (Fidesz-KDNP), a vármegyei önkormányzat elnöke szerint amikor „parlamenti politikát építenek” a határon túli magyarság ellen, akkor van még mit tenni az oktatásban, a fiatalok nevelésében, „és az ilyen emlékművek állításában”.
 
Véleménye szerint hálát érdemel, hogy Trianon után 103 évvel is megmaradt az ország és a magyarság az anyaországban és a környező országokban is.
 
Forrás: MTI
Kép: hirstart.hu


next 5

A mi világunk

Hírek