Felmérést készít a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokról mintegy 2700 ember bevonásával a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Csizmadia Katalin projekt koordinátor a Rádió 7-nek elmondta, hogy a felmérés az 1 és 74 év közötti lakosok bevonásával zajlik, de az év végéig tartó kutatáshoz további érdeklődők, elsősorban 18 év alattiak jelentkezését még várják. Hozzátette: a kutatás segítségével képet kaphatunk arról, hogy a magyarok jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak, így arra is fény derülhet, hogy az élelmiszerekkel bevitt káros anyagok milyen egészségkockázatot jelentenek. Kifejtette: a felmérés egy nemzetközi projekt része, így a begyűjtött adatokat is az uniós hatóság értékeli. Csizmadia Katalin erről részletesen így beszélt: „Az élelmiszerekkel mi feltételezhetően beviszünk káros anyagokat, de azt, hogy ezek jelentenek-e kockázatot az emberek számára, azt csak megfelelő mennyiségű és minőségű kutatási adatok alapján lehet kiszámítani. Ezért kellenek ezek a nagyon pontos fogyasztási adatok.”
Kép forrása: modernkor.hu