Hírek / Közélet

Címkék

#ENSZ #menekültek

Félmillió afgán menekülttel számol az ENSZ

2021. augusztus 28. 07:30 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Akár félmillió afgán is elmenekülhet az országból a válság elől a következő négy hónapban Pakisztánba és Közép-Ázsia más országaiba - közölte pénteken Genfben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, amely felszólította az ázsiai országgal szomszédos államokat, hogy tartsák nyitva a határokat a biztonságot keresők előtt.
 
„Számokban kifejezve mintegy 500 ezer új menekültre készülünk a térségben. Ez a legrosszabb forgatókönyv" – mondta sajtótájékoztatóján Kelly Clements, az ENSZ menekültügyi főbiztosának helyettese.
 
„Eddig ugyan nem láttuk az afgánok tömeges kiözönlését, de az afganisztáni helyzet gyorsabban változott, mint bárki várta volna" – tette hozzá.
 
A főbiztos helyettese nem tért ki arra, hogy mi okozza a menekültek számának hirtelen emelkedését. Csütörtökön az Iszlám Állam nevű terrorszervezet öngyilkos merényletekben több forrás szerint 85 embert ölt meg a kabuli repülőtér közelében.
 
Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa tárgyalásokat folytatott Ursula von den Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és más adományozókkal pénzügyi támogatásról, amellyel a szervezet szállást és ellátást tudna biztosítani az újonnan érkezők számára - tette hozzá Clements.
 
Az AP amerikai hírügynökség úgy értesült, hogy az UNHCR-nek ehhez közel 300 millió dollárra lenne szüksége.
 
Az UNHCR szerint a várható félmillió menekültön kívül már 2,2 millió afgán kért menekültstátuszt külföldön, szinte valamennyien Pakisztánban és Iránban.
Az ENSZ szakosított szerve szerint az országon átsöprő, fokozódó erőszakhullámnak és a megválasztott kormány bukásának feltehetően komoly hatása lesz a polgári lakosokra, és további elvándorlást idéz majd elő.
 
Az UNHCR által idézett becslések szerint 558 ezer ember vált belső menekültté Afganisztánban csak idén a fegyveres konfliktus miatt, minden negyedik közülük nő és gyermek. Az UNHCR becslései szerint az otthonukat elhagyók száma nőni fog, mind az országon belül, mind a határokon túl.
 
 
Forrás: MTI, hirado.hu

Címkék

#ENSZ #menekültek


next 5

A mi világunk

Hírek