Hírek / Egyéb/Archív

Felnőtt korban is kialakulhat az ételallergia

2022. február 19. 06:30 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Jellemzően gyerekkorban jelentkeznek az allergiás tünetek, általában úgy gondoljuk, hogy ha akkor nem jelentkeztek, később, felnőttként már nem alakulhat ki ételallergia. Pedig kialakulhat, ezek a jelek utalhatnak arra, hogy ételallergiánk van felnőtt létünkre. És persze nem szabad összekeverni az intoleranciát az allergiával. Mutatjuk, mi a különbség!
 
A legtöbben úgy gondoljuk, hogy az ételallergia vagy az egyes ételekkel, összetevőkkel szemben kialakuló intolerancia gyerekkorban alakul ki, és ha akkoriban nem jelentkeztek a tünetek, akkor már felnőttként sem jelentkezhetnek. Pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy felnőttként is kialakulhat ételallergia, talán éppen gyakoribb is, mint gondolnánk.

Intolerancia vagy allergia?

Először is érdemes tisztázni, hogy mi az ételallergia és mi az intolerancia. A szakemberek szerint ételallergiáról akkor beszélhetünk, amikor az immunrendszerünk túlérzékenységet tanúsít bizonyos ételekkel szemben. Ugyanakkor az intolerancia azt jelenti, hogy bizonyos ételek, összetevők elfogyasztása után kellemetlen tünetek jelentkeznek (például laktózintolerancia). Ha összehasonlítjuk, az allergia a „veszélyesebb”.
 
„Az újonnan megjelenő ételallergia nem olyan gyakori a felnőttek esetében, mint gyermekkorban, de nem lehetetlen” – magyarázta Neeta Ogden, az egyesült államokbeli allergia- és immunológiai központ szóvivője. Hozzátette, hogy a leggyakrabban a tenger gyümölcseire, a kagylóra és az egyes halakra, valamint a diófélékre alakulhat ki ételallergia felnőttkorban. Szerinte azok, akik pollen- vagy porallergiában szenvednek, nagyobb eséllyel lehetnek allergiásak egyes ételekre, gyümölcsökre vagy diófélékre.

Más tünetek jelentkeznek

Amíg az ételintoleranciában szenvedőknél az egyes étkezések után, ha olyasmit ettek, amire érzékenyek, jellemzően puffadás és/vagy bélgáz keletkezik, illetve hasmenés jelentkezhet, addig az allergiások esetében jelentkezhet kiütés, viszketés, a nyelv és az ajkak felduzzadhatnak, légszomj, köhögés, fulladásos tünet és hányás is bekövetkezhet, valamint anafilaxiás sokk is, vagyis súlyos, életveszélyes allergiás reakciót válthatnak ki azok az élelmiszerek, amikre az illető allergiás. Az allergia reakciói hirtelen, a „problémás” étel elfogyasztása után néhány percen belül jelentkeznek.

Keressünk fel egy szakembert!

A szakemberek szerint fontos, hogy amint valami szokatlant érzünk az egyes ételek elfogyasztása közben, illetve után, érdemes minél hamarabb felkeresni egy szakorvost, hogy még idejében kiszűrjék, mivel is állunk szemben. Illetve ha megfigyeltük, igyekezzünk kerülni azokat az ételeket, élelmiszereket, amelyekről gyanítjuk, hogy érzékenyek vagyunk rájuk. S ha a vizsgálatok kimutatják, hogy mire vagyunk érzékenyek vagy allergiásak, mindenképp tartsuk be az orvosaink utasításait, elkerülve ezzel a kellemetlenségeket, illetve súlyosabb esetben a vészhelyzeteket.

Forrás: ridikul.hu
Kép: pixabay.com


next 5

A mi világunk

Hírek