Hírek / Közélet

Ferenc pápa a remény prófétája, Dante fő művének megismerését javasolja

Március 26. 07:00 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

A „remény prófétájaként” méltatta Ferenc pápa Dante Alighierit (1265-1321) az olasz nemzeti költő halálának 700. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat nyitónapján, csütörtökön nyilvánosságra hozott apostoli levelében.

A Candor lucis aeternae (Az örök fény ragyogása) című írásban az egyházfő méltatta Dante mesterművét az Isteni színjátékot is. Az elmúlt évben nyilvánították március 25-ét Dante-nappá. A hagyomány szerint ezen a napon kezdődött meg Dante utazása a pokolba az Isteni színjátékban. Erőt, reményt ad és vigaszt nyújt a verseposz Ferenc pápa írása szerint.

„Ebben a különleges történelmi pillanatban, amelyet sok árnyék és az emberiséget mélyre húzó helyzetek, a bizalom és a jövő kilátásainak hiánya jellemez, Dante, a remény prófétája és az ember boldogságért való küzdésének szemtanúja ma is olyan szavakkal és példával ajándékoz meg minket, amelyek új lendületet adhatnak utunkon” – olvasható az írásban a Vatikáni Rádió közlése szerint.

Ferenc pápa Dante fő művének megismerését javasolja a híveknek.

„Kifejezetten bátorítom a művészeket, vegyenek kölcsön Dante költészetéből egy hangot, a szívet, egy formát, színeket és így a szépség eszközével a mesterhez hasonlóan kommunikálják és terjesszék a legmélyebb igazságot. A hanggal, amely a mindenkori művészet sajátja, terjesszétek a béke, a szabadság és a testvériség üzenetét” – szól a pápai felhívás.

Az Isteni színjáték volt az első olasz irodalmi mű, mely nem latinul íródott. Dante ehelyett a nép nyelvét, a szülővárosában, Firenzében beszélt nyelvet (volgare) használta.

Ez a külföldön legtöbbet olvasott olasz nyelvű mű. Az eposz egy fiktív vándorlásról szól, amely során Dante isteni parancsra felkeresi a három túlvilági helyszínt: a poklot, a purgatóriumot és a paradicsomot.


Forrás: MTI, hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek