Hírek / Közélet

Ferenc pápa arra kérte a fiatalokat, hogy mentsék meg a bolygót

2022. szeptember 25. 06:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A pápa a történelmi városban – névadó szentjének szülőföldjén – tett rövid látogatásán a világ száz országából oda érkező ezer fiatal, köztük közgazdászok előtt beszélt szombaton. Az egyházfő a találkozó résztvevőivel együtt aláírta „a béke gazdaságának” megteremtéséről szóló megállapodást is.
 
„A mi nemzedékünk gazdag örökséget hagyott rátok, de nem tudtuk, hogy kell megőrizni bolygónk épségét, és nem tudjuk megőrizni a békét” – fogalmazott a katolikus egyház feje. „A kreativitás, az optimizmus és a lelkesedés” hiányát fájlalva hozzátette: „Hálásak vagyunk Istennek, hogy itt vagytok. És nemcsak holnap lesztek itt, hanem már ma is itt vagytok”.
 
Az egyházfő a hallgatóság előtt kifejtette, hogy szerinte olyan világgazdaságra van szükség, amely új szemmel tekint a környezetre és a Földre.
 
Azt mondta, sok ember, vállalkozás és intézmény hajtotta már végre az ökológiai átállást, de „tovább kell haladnunk ezen az úton, és többet kell tennünk”.
 
A pápa a The Economy of Francesco (Ferenc gazdasága) elnevezésű, háromnapos találkozóra érkező fiatalokkal egy szerződést is aláírt, amelynek „célja a béke gazdaságának” megteremtése.
 
Az aláírók elkötelezték magukat egy olyan gazdaság felépítése mellett, amely „az ember, a családok és az élet szolgálatában áll, tiszteletben tart minden nőt, férfit, gyermeket, időst és mindenekelőtt a legsebezhetőbb, legkiszolgáltatottabb embereket”.
 
Ez az assisi Szent Ferenc szellemét hordozó új gazdaság lehet a béke gazdasága – jelentette ki a pápa, kiemelve, a helyzet ma olyan, hogy “nem várhatunk a következő nemzetközi csúcstalálkozóra, mert az már megkésett lehet, a Föld már most lángokban áll, ezért már most cselekednünk kell minden szinten”.
 
A pápa, mielőtt visszatért a Vatikánba arról is beszélt, újra neki kell bátorodni annak, hogy felhagyjunk a fosszilis energiahordozók használatával, és fel kell gyorsítanunk a zéró vagy pozitív hatású energiaforrások elterjesztését.
 
Forrás: MTI
Kép: facebook.com/vaticannews.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner