Hírek / Közélet

A testvériség fontosságáról beszélt Ferenc pápa karácsonyi üzenetében

2020. december 26. 07:25 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Minden korábbinál nagyobb szükségünk van a testvériségre – hangoztatta virtuális karácsonyi üzenetében pénteken Ferenc pápa, emlékeztetve az ökológiai válságra és a világjárvány által súlyosbított gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségekre.
 
A koronavírus-világjárvány miatt a Szent Péter-bazilika központi lodzsája helyett a lodzsa üvegajtajai mögött található, úgynevezett áldási teremben elmondott üzenetében a katolikus egyházfő a legsérülékenyebbek, a betegek, a koronavírus-járvány miatt állásukat elvesztők és a karantén hónapjai alatt családi erőszakot elszenvedő nők melletti szolidaritásra szólított fel.
 
A pápa egyebek mellett hangsúlyozta, hogy az új koronavírus okozta Covid–19 betegség elleni védőoltást mindenki számára elérhetővé kell tenni, különös tekintettel a legsérülékenyebb csoportokra.
 
Újítsa meg Isten fia a politikai és kormányzati vezetőkben a nemzetközi együttműködés szellemét, az egészségügyi gondoskodással az élen, hogy mindenki megkapja a védőoltásokat és a kezelést. Egy olyan kihívással szemben, amely nem ismer határokat, nem emelhetünk falakat.
 
„Mindnyájan ugyanabban a csónakban evezünk” – mondta a pápa, aki imádkozott a koronavírus-világjárvány sújtotta emberekért, közöttük a karantén miatt családi erőszakot elszenvedő nőkért is.
 
Ferenc pápa megemlékezett a háborúk áldozatairól és a  válság sújtotta területeken élőkről, békét és fegyverszünetet szorgalmazva a világ számos országában, így Szíriában, Líbiában, Jemenben, Hegyi-Karabahban, Dél-Szudánban, Nigériában és Irakban, valamint szorgalmazta Izrael és a palesztinok közötti békekötést.
 
A pápa szót ejtett a családi találkozások nehézségeiről is a járvány közepette.
 
„Gondolatom e pillanatban a családok felé száll, azokhoz, akik nem tudnak most találkozni, mert otthon kell maradniuk” – mondta.  „Legyen a karácsony mindnyájunk számára alkalom, hogy újra felfedezzük a családot mint az élet és a hit bölcsőjét, a befogadó szeretet, a párbeszéd, a megbocsátás, a testvéri szolidaritás és a megosztott öröm, az egész emberiség békéjének forrását” – mondta, mielőtt kellemes karácsonyt kívánt mindenkinek.
 
Olaszországban a koronavírus-járvány miatt országos karantén van érvényben a karácsonyi és újévi ünnepek idején, így a Szent Péter tér és -bazilika sem látogatható a pápai szertartások idején.
 
 
Forrás: M1, MTI, hirado.hu
 
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner