Hírek / Sport

Férfi kézilabda Eb: döntőben a címvédő spanyolok

2022. január 29. 06:45 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A címvédő spanyol férfi kézilabda-válogatott jutott elsőként fináléba a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon: pénteken az első elődöntőben 29–25-re legyőzte a világbajnok Dánia csapatát a budapesti MVM Dome-ban.
 
Az első percek főleg a védelmekről szóltak, a századik Eb-mérkőzésükön szereplő kétszeres kontinensbajnok skandinávok hatékonyabb játékkal kezdtek: az első 11 spanyol kísérletből hetet hárító Niklas Landin vezérletével jól védekeztek, így először nekik sikerült kétgólosnál nagyobb előnyt kiharcolniuk (7–4).
 
A legutóbbi két Európa-bajnokságot megnyerő spanyolok időkérése sem tudta megtörni a dán lendületet, a játékrész utolsó perceiben viszont a skandinávok hibáit kihasználva Aleix Gómez vezérletével felzárkózott a spanyol együttes.
 
A fordulást követően is bátran alapozott a szélen kiváló teljesítményt nyújtó, remek egyéni megoldásokat bemutató Gómezre a spanyol válogatott,
míg dán részről Mikkel Hansen vállalt sokat. A spanyol együttes a 41. percben vezetett először (17–16), majd háromtalálatos előnyt dolgozott ki.
 
A dánok ebben a periódusban többször hibáztak támadásban, így riválisuk könnyű gólokat szerezhetett, ráadásul egy ideig Hansent is ápolni kellett. Gonzalo Pérez de Vargas több kulcsfontosságú védést mutatott be a spanyol kapuban, a túloldalon viszont a hajrához közeledve elmaradtak a bravúrok.
 
A dán válogatott az utolsó percekben rendre a kapusát lehozva támadott, védekezésben pedig letámadásra váltott, ez nem volt elég, hogy közelebb kerüljön a címvédőhöz.
 
A Telekom Veszprém jobbátlövője, Jorge Maqueda kétszer talált be a fináléba jutott spanyol válogatottban, míg klubtársa, a kapus Rodrigo Corrales egy hétméteres erejéig lépett pályára, ám hárítani nem tudott. A Veszprém dán csapatkapitánya, Rasmus Lauge Schmidt szintén kétszer volt eredményes.
 
A találkozó legeredményesebbje és a mérkőzés legjobbja Aleix Gómez lett 11 góllal,
dán oldalon Hansen nyolcszor talált be. A Pick Szeged korábbi irányítója, a 35 éves spanyol Joan Canellas a második félidőben fénykorát idézően kézilabdázott és jelentős szerepe volt a sikerben.
 
A kapusok közül Pérez de Vargas 37 kísérletből 14-et hárított, a skandináv gólvonalon Landin 31 lövésből 11-et, Kevin Möller hétből egyet védett ki. A spanyolok legutóbb napra pontosan hét évvel előtt, a 2015-ös világbajnokság negyeddöntőjében tudták legyőzni Dániát, azóta a két csapat mind a négy találkozóját a skandinávok nyerték.
 
A legtöbb Eb-éremmel – két elsőségük mellett négy ezüsttel és két bronzzal – rendelkező spanyolok sikerüknek köszönhetően Budapestről is biztosan medállal térhetnek haza.
 
Eredmények:
 
elődöntő:
 
Spanyolország-Dánia 29–25 (13–14)
 
később:
 
Franciaország-Svédország 20:30
 
korábban:
 
az 5. helyért:
 
Norvégia-Izland 34–33 (16-12, 27-27, 30-30) – hosszabbítás után
 
 
 
Forrás: hirado.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner