Hírek / Kultúra

Fischer Iván: Az év zenekara díjat a nemzetközi közönségtől kaptuk, és ennél nincs fontosabb

Október 6. 06:45 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Az év zenekara díjat a nemzetközi közönségtől kaptuk, és ennél nincs fontosabb. Erről Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatója szerdán egy online sajtóbeszélgetésen.
 
A világ legrangosabb komolyzenei szaklapja, a Gramophone kedd esti londoni gáláján a BFZ vehette át az év zenekara elismerést. „Az év zenekara kategória az egyetlen, amelyet nem odaítélnek, hanem a közönség szavazatai döntenek el. Mi a zene szépségét, örömét igyekszünk megosztani a hallgatókkal, és a díj most ezt jelzi vissza számunkra” – fogalmazott Berlinből Fischer Iván.
 
Elmondta, hogy a díj talán fokozni fogja az érdeklődést a Fesztiválzenekar iránt, és ösztönzi a koronavírus-járvány során óvatossá vált közönség visszaszivárgását a koncerttermekbe.
 
Fischer Iván együttese mások mellett a Bécsi Filharmonikusokkal és a Bajor Állami Zenekarral versenyzett az elismerésért, és a világszerte leadott több mint tízezer szavazat mintegy 38 százalékát kapta meg. A BFZ-t előző évi Brahms-felvétele alapján szakmai zsűri jelölte a tíz legjobb közé, amelyből a nemzetközi közönség választhatta ki kedvencét.
 
Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója Londonból arról beszélt, hogy a kedd esti gála a nemzetközi zenei szakma csúcseseménye volt, lemezkiadók, ügynökségek, zenészek részvételével.
 
„A magyar állammal és Budapest Főváros Önkormányzatával aláírt háromoldalú szerződés garantálja a Fesztiválzenekar működését, ugyanakkor a mostani nehéz helyzetben a hazai zenekarok a támogatások egyharmadát kapták meg. Nagyon optimisták vagyunk, hogy nem lesz baj, és mind a fővárostól, mind a magyar kormánytól év végéig meg fogjuk kapni a várt támogatást” – mondta Erdődy Orsolya.
 
Mint kifejtette, a klasszikus zene olyan exportcikke Magyarországnak, amelyet az egész világon ismernek. „Fontos a laikusok és a döntéshozók figyelmét is felhívni arra, hogy a kultúra olyan szegmenséről van szó, amelyet támogatni kell” – tette hozzá a menedzser-igazgató.
 
Forrás: MTI
Kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner