Hírek / Közélet

Fontos határidő közeleg a levélben szavazóknak

Május 15. 09:36 Közélet | Szerző: Czabarka János

Ma 16 óráig kérhetik regisztrációjukat a június 9-i európai parlamenti választásra a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok. Azok a magyar állampolgárok, akik az EU területén kívül élnek és nincs magyarországi lakcímük, levélben szavazhatnak, ha időben benyújtják regisztrációs kérelmüket. Jelenleg 126 826 levélben szavazó szerepel a névjegyzékben. A szavazólapokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) május 25-től küldi ki, a szavazólapokat június 9-én 19 óráig kell visszajuttatniuk.
 
Az EP választáson nemcsak a magyarországi lakcímmel rendelkező 7,68 millió nagykorú magyar állampolgár szavazhat, hanem azok is, akik más EU-s tagállamban rendelkeznek lakcímmel, amennyiben magyar listára kívánnak szavazni. Emellett szavazhatnak azok a nagykorú magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az unió más tagállamában nincs lakcímük. A határon túli magyarok, akik nem rendelkeznek magyarországi tartózkodási hellyel, csak levélben szavazhatnak regisztráció után.
 
A Nemzeti Választási Iroda a szavazólap képének jogerőssé válása után küldi ki a szavazási levélcsomagot a határon túli választóknak. A szavazási levélcsomagot a választópolgárok kérhetik postai kézbesítéssel, vagy átvehetik külképviseleten vagy magyarországi helyi választási irodában május 25-től. A személyes átvételt szintén ma 16 óráig lehet kérni.
 
Ha a választópolgár kettős állampolgárságot tiltó országban él, a külképviselet közreműködésével kézbesítik a szavazási levélcsomagot. A visszajuttatott szavazólapoknak és azonosító adatlapoknak legkésőbb június 9-én 19 óráig kell beérkezniük az NVI-hez. A szavazási levélcsomag kézbesítése ingyenes.
 
Kép forrása: pestisracok.hu


next 5

A mi világunk

Hírek