Hírek / Közélet

Franciaországban csak egy család ülhet az ünnepi asztalhoz, Bécsben elmarad a karácsonyi vásár

2020. december 13. 08:00 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Franciaország, Ausztria és Szlovákia is szigorít. A franciák karácsonykor némi enyhítésre, szilveszterkor viszont szigorításra számíthatnak. Idén Ausztriában is elmaradnak a karácsonyi vásárok, Szlovákiában előreláthatólag az ünnepek alatt korlátoznák az emberek mozgását. Európai körképünk.
 
Franciaországban egyelőre stagnál a fertőzöttek száma, ezért lassabban oldják fel a korlátozásokat, mint ahogy eredetileg tervezték. Keddtől éjszakai kijárási tilalom lép életbe este 8 és reggel 6 óra között. Az intézkedéseknek megfelelően január 7-ig bezártak a színházak és a mozik, az éttermek és a sípályák január 20-ig nem nyithatnak ki. Karácsonykor némi enyhítés, szilveszterkor viszont szigorítás lesz az országban – közölte az M1 Híradója.
 
Karácsonykor föloldanak minden korlátozást, nem lesz kijárási tilalom. Akkor már a megyék között is, az egész országban mindenki, szabadon közlekedhet. Sőt, a vonatok már elindulnak december 15.-től teljes kapacitással. Az egyetlen kérés az az, hogy hat felnőttnél többen ne legyenek az asztal körül, gyerek bármennyi lehet, úgy látják, hogy ők, számukra nem annyira veszélyes a fertőzés
.
Ezt betartatni nem tudja a kormány, de a felmérések azt mutatják, hogy a franciák azt ígérik, hogy ezt be fogják tartani. Szilveszterkor viszont nagyon szigorú lesz az intézkedés, tehát életbe fog lépni az éjszakai kijárási tilalom este 8 órakor, a belügyminiszter azt mondta, hogy százezer rendőr és csendőr lesz az utcákon, nem lehet ünnepelni.
 
 
Karácsonyi karanténszabályokat vezetnek be Ausztriában
 
Ausztriában idén elmaradtak a karácsonyi vásárok, az ünnepi készülődés sem olyan, mint máskor. Egyes bécsi üzletekbe csak korlátozott számban léphetnek be a vásárlók, sokan az utcán várakoznak.
 
Az ország hétfőn enyhített a három hétig tartó szigorú szabályozásokon. Kinyithattak a nem alapvető cikkeket árusító üzletek. Az általános iskolákban ismét van tanítás, de este 8 és reggel 6 óra közötti kijárási korlátozás van érvényben.
 
Egy helyen egyszerre legfeljebb két háztartás tizenkét tagja tartózkodhat.
Pénteken az osztrák kormány döntött a karácsony és a szilveszter járványügyi szabályairól is. Kiderült, hogy elmaradnak a remélt enyhítések. Szenteste és karácsony első napján legfeljebb tíz felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek találkozhatnak egymással.
 
 
Szilveszterkor feloldják az éjszakai kijárási korlátozást
 
Bár szilveszterkor feloldják az éjszakai kijárási korlátozást, az éttermek nem nyithatnak ki, és továbbra is csak elvitelre adhatnak ki ételt és italt. Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint az lenne a legjobb, ha idén mindenki a lehető legszűkebb körben ünnepelne.
 
Új járványügyi intézkedésként ezentúl maszkot kell majd viselni a munkahelyeken és a zsúfolt, nyílt területeken is,
de hogy pontosan hol, azt a tartományok saját hatáskörben döntik el. A kancellár bejelentette, hogy januárban folytatódnak a tömeges tesztelések. Lesznek célzott szűrések is, ezen azok vehetnek részt, akik munkájuk közben sok emberrel találkoznak.
 
Az osztrák egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober szerint az országra a járvány legnehezebb négy hete vár. Nem csak azért, mert a karácsony és a szilveszter rendkívüli veszélyeket rejt a fertőzés terjedése szempontjából, hanem azért is, mert valószínűleg ennyit kell még várni a koronavírus elleni oltások megkezdéséig Ausztriában.
 
 
Újabb korlátozásokat vezetnek be Svájcban
 
Egy hónapos kényszerszünet után, csütörtökön ismét kinyitottak az éttermek Genfben. Svájc legnyugatibb kantonjában november elején hirdettek szükségállapotot a koronavírus-járvány miatt. Minden bezárt, csak az alapvető cikkeket árusító boltok és a gyógyszertárak tarthattak nyitva.
 
A genfi kórházakban már október végén akkora volt a zsúfoltság, hogy a betegek egy részét más városokba szállították át. Az egészségügyi ellátórendszer a teljesítőképessége határára került.
 
Bár a járvány első hullámát Svájc viszonylag könnyedén átvészelte, a második hullámban megállíthatatlanul terjed a vírus.
Naponta átlagosan ötezer új fertőzöttet vesznek nyilvántartásba, és már csaknem hatezren haltak meg a koronavírus okozta betegségben. A kantonok általában saját hatáskörben döntenek a korlátozásokról, ám a kritikus helyzet miatt a szövetségi kormány pénteken az egész országra kiterjedő szigorításokat jelentett be.
 
A cél az, hogy gátat szabjunk a fertőzés terjedésének, és csökkentsük a kórházakra nehezedő nyomást, hiszen csak így kaphatja meg mindenki a szükséges egészségügyi ellátást. Ugyanakkor a gazdasági helyzetre is tekintettel kell lennünk, ami azt jelenti, hogy el akarjuk kerülni a karantén bevezetését, és támogatjuk azokat a vállalkozókat, akik a válság miatt kerülnek nehéz helyzetbe – mondta Simonetta Sommaruga, a Szövetségi Tanács elnöke.
 
A döntés értelmében a bárok és éttermek, az üzletek, a kulturális és sportlétesítmények december 12. és január 22. között csak este hét óráig tarthatnak nyitva. Az istentiszteletek kivételével tilos a gyülekezés.
 
A családi rendezvényeken továbbra is legfeljebb két háztartásból, összesen tíz ember vehet részt.
Az síközpontokban viszont továbbra sem áll meg az élet. Az elmúlt hetekben heves vita bontakozott ki az alpesi országok között arról, hogy vajon nyitva lehetnek-e a sípályák világjárvány idején. Az egységes fellépés elmaradt, Ausztria és Svájc ugyanis ragaszkodik a téli szezon megnyitásához.
 
Így az olasz–svájci határon fekvő lejtőkön például kerítéseket húztak fel, nehogy a síelők áttévedjenek Svájcból az olasz területre, ahol jelenleg csak a hivatásos sportolókat engedik edzeni.
 
A svájci sípályákat elsősorban a belföldi turistáknak tartják nyitva, és arra kérik a külföldieket, hogy ebben a helyzetben ne utazzanak Svájcba síelni.
 
Közben Svájcban is megkezdték a tömeges tesztelést. Elsőként az Olaszországgal, Ausztriával és Liechtensteinnel is határos, keleti Graubünden kanton lakói jelentkezhettek az ingyenes mintavételre.
 
Ez Svájc egyik legnépszerűbb turisztikai régiója. A helyi egészségügyi hatóságok abban bíznak, hogy a tömeges teszteléssel és a tünetmentes fertőzöttek kiszűrésével elejét lehet venni a további szigorításoknak.
 
 
Szlovákia december 21-től teljesen leáll
 
Tovább romlottak a fertőzöttségi mutatók Szlovákiában, ezért újabb szigorításokról döntött a pozsonyi kormány. December 21-től csaknem teljesen leáll az ország, bezárnak az iskolák és a legtöbb üzlet is, de ez nem minden. A kabinet vélhetően elfogadja a válságstáb azon javaslatát is, amely az ünnepek alatt korlátozná az emberek mozgását.
 
Ez azt jelenti, hogy egyik járásból nem lehet majd átmenni a másikba. Az viszont már biztos, hogy december 28-tól kötelező lesz a koronavírus-tesztelés azoknál a vállalatoknál, ahol több mint ötszázan dolgoznak.
 
 
Forrás: M1, hirado.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek