Hírek / Közélet

Görögországban győzelmet aratott a jobboldal

2023. május 22. 07:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Fölényes győzelmet aratott a jelenleg kormányzó konzervatív Új Demokrácia nevű párt a görögországi parlamenti választásokon – közölte az M1 Híradó.
 
Bár az eredmény még nem végleges, Kiriákosz Micotakisz kormányfő pártja 40 százalék felett áll. A kormánypárt ezzel kétszer annyi támogatást szerzett, mint a legerősebb ellenzéki párt, a baloldali Sziriza. Az elsöprő eredmények dacára az Új Demokrácia várhatóan nem tud majd egyedül kormányt alakítani, így koalíciós tárgyalásokra lehet szükség.
 
Az Index szerint az újraválasztott miniszterelnök földrengésszerűnek nevezte az Új Demokrácia (ND) győzelmét.
 
Kiriákosz Micotakisz szerint a választások eredménye azt mutatja, hogy a görögök újabb ciklusra szavaztak bizalmat pártjának.
 
„Az emberek döntöttek, egy többséggel bíró kormányt akartak, amely képes mások nélkül kormányozni az országot, élén az Új Demokráciával” – mondta győzelmi beszédében.
 
Az exit poll eredményeket látva az Új Demokrácia támogatói Athénban ünnepelték a nagyarányú győzelmet. A választások előtti közvélemény-kutatások alábecsülték a két nagy párt közötti várható különbséget.
 
Micotakisz pártja 146 mandátumot szerzett, ami öt mandátummal kevesebb a többséghez szükséges 151-nél. A belügyminisztérium szavazótérképén egy kivételével az összes görögországi választási körzetet az új demokrácia nyerte meg.
 
A miniszterelnök beszédét az elemzők úgy értelmezték, hogy nem akarja megosztani a hatalmat egy másik párttal, hanem június végén újabb választást akar, ekkor a győztes párt bónuszmandátumokat szerezhet – írja a BBC. A köztársasági elnök felajánlja a konzervatív pártnak a koalíciós kormány lehetőségét, de már most látszik, hogy elutasítják a felkérést.
 
A választási eredmény óriási kudarcot jelent Alekszisz Cíprasz és pártja, a Sziriza számára. Cíprasz 2015-ben került hatalomra Görögországban a nemzetközi megszorító intézkedések ellen kampányolva, végül engedett a nyomásnak.
 
A vasárnapi volt az első parlamenti választás a balkáni országban azóta, hogy véget ért a nemzetközi intézmények szigorú felügyelete a görög gazdaság felett. A hitelintézetek mentőövet dobtak Athénnak és finanszírozták a görög gazdaság és állam működését az elmúlt tízéves pénzügyi válság idején.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: ruetir.com


next 5

A mi világunk

Hírek