Hírek / Közélet

Gulyás Gergely: a kormány szigorítja a gyermekvédelmi szabályokat és a gyermekvédelmi intézmények vezetői kinevezésének feltételeit

Február 16. 15:56 Közélet | Szerző: Megyeri József

Szigorítja a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kinevezését a kormány és áttekinti a gyermekvédelmi jogszabályokat és ahol lehet, észszerű szigorítások várhatók - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely értékelése szerint Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter példamutató módon vállalta a felelősséget abban a kegyelmi ügyben, amely az elmúlt két hétben meghatározta a magyar nyilvánosságot.

A miniszter elmondta, a kormány Novák Katalin és Varga Judit lemondása után szerdán ülésezett először és ez volt az első lehetőség, hogy levonja a politikai következtetéseket abból az ügyből, amely az elmúlt két hétben meghatározta a magyar nyilvánosságot.

Gulyás Gergely azt mondta, az elmúlt 14 évben a magyar kormány "egyedülállóan nagy hangsúlyt" fektetett a családok támogatására és a gyermekek védelmére. Felsorolta az intézkedéseket: családi adókedvezmény, csok, falusi csok, csok plusz, szigorú gyermekvédelmi törvény, pedofil ellenes törvény. Ezeket a baloldal nem támogatta, nem szavazta meg.

A családpolitikáért a legtöbbet éppen Novák Katalin tett 2014 után és Varga Juditnak is meghatározó szerepe volt a büntető törvénykönyv szigorításában és a családvédelmi törvény elfogadásában. Ezért is érthető, hogy a magyar társadalom nagy része értetlenül állt a kegyelmi döntés előtt. Ebben az ügyben az történt, aminek ilyenkor elkerülhetetlenül történnie kell: a köztársasági elnök és a korábbi igazságügyi miniszter példamutató módon vállalta a felelősséget - tette hozzá.

A tárcavezető közölte, a kormánynak a legfontosabb, hogy a jövőbe tekintsen. Elmondta, az alaptörvény-módosításon túl szigorítják a gyermekvédelmi intézmények vezetői kinevezésének feltételeit, és át kell tekinteni a gyermekvédelmi jogszabályokat is.

Forrás, fotó: MTI


next 5

A mi világunk

Hírek