Hírek / Közélet

Gyors segítséget ígért az árvíz sújtotta települések lakóinak a kancellár

2021. július 21. 06:30 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Sebastian Kurz kancellár gyors és bürokráciamentes segítséget ígért az áradások sújtotta települések lakóinak salzburgi látogatása során kedden.

„Az állami katasztrófaalapok teljes keretösszege 450 millió euró, tehát anyagi eszközökön nem fog múlni a segítség” – hangsúlyozta a kancellár.

Ausztriában hasonló vészhelyzetek, természeti katasztrófák esetén az állam hagyományosan a tartományok által a károsultaknak kifizetett támogatások, gyorssegélyek 60 százalékát fedezi. Wilfried Haslauer, Salzburg tartomány vezetője kijelentette: ezeket az anyagi eszközöket kell most mielőbb rendelkezésre bocsátani, hogy a károsultak felé gyors és gördülékeny lehessen a kifizetés.

 

 

A tartományi vezető elmondta: folyik a kárfelmérés, az első becslések ugyanakkor több millió euró veszteségről szólnak. Hozzátette, a legutóbbi (2005-ös) árvíz óta jelentős árvízvédelmi beruházások, védelmi intézkedések történtek a Salzach folyó mentén, amelyek most megakadályozták, hogy a jelenleginél is nagyobb katasztrófa történjen.

Haslauer felhívta a lakosság figyelmét, hogy kárigényüket mielőbb nyújtsák be, és a károkat fotókkal dokumentálják. A tartomány mintegy 2500 kárigényléssel számol, és gyors kifizetést ígért.
Sebastian Kurz hangsúlyozta, hogy az elkövetkező napokban Alsó–Ausztria tartományi vezetőjével is tárgyal a károkról, és a lehetséges mielőbbi támogatásokról.


Forrás: MTI, hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner