Hírek / Közélet

Hanyatlik a téli turizmus Európában a meleg idő miatt

2023. január 6. 07:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Európa-szerte számos sípályát kellett lezárni, mert nem elég vastag a hótakaró. A januárban szokatlanul magas hőmérséklet hatalmas visszaesést jelent a téli turizmusnak.
 
A síközpontokban sorra mondják vissza a szállásfoglalásokat a vendégek. Szakemberek szerint az enyhe időjárás az emberi szervezetre és a növények fejődésére is rossz hatással van – hangzott el az M1 Híradójában.
 
Az évszakhoz képest sokan napoztak a homokos partokon a dél-spanyolországi Malagában. A 20 Celsius-fokos januári meleg miatt csak kevesen vettek fel pulóvert vagy kabátot. Néhányan még a vízbe is bemerészkedtek a tavaszias időben. Az Észak-Spanyolország hegyvidékein is szokatlanul magas a hőmérséklet: Asztúria, León és Kantábria régiókban karácsony óta nem használhatók a sípályák.

Hóhiánnyal küzdenek Szlovákiában is

Hóhiánnyal küzdenek Szlovákiában is, a Tátrában volt olyan éjszaka, amikor plusz 13 fokot mértek, így kevesebb pálya üzemel, azok is csak hóágyúkkal. Nem jobb a helyzet a magyar határ közelében sem, van olyan síközpont, ami már bezárt.
 
„A körülmények már nem alkalmasak a síelésre, és várjuk, mikor hűl le az idő, és esik a hó. Kilencedikén kellett volna kezdenünk a sítanfolyamokat, de az időjárás miatt az elsőt már le kell mondanunk” – magyarázta Vojtech Eltschläger egy rozsnyói járásban lévő síközpont tulajdonosa.

Emberemlékezet óta nem volt ilyen szezon

A téli sportok kedvelőinek a délebbre fekvő hegységekbe sem érdemes elutazni. Bosznia-Hercegovina hegyeiben, ahol 1984-ben téli olimpiát is rendeztek, csak foltokban maradt meg a hó a héten, pedig a sípályákon most lenne a főszezon. Bár a következő napokra lehűlést jósolnak a meteorológusok, sok turista már lemondott az utazásról a szokatlan időjárás miatt.
 
„A foglalások jelentősen csökkennek, ez arra kényszerít bennünket, hogy csökkentsük az árakat. illetve a személyzet számát, így az üzlet nagyon bizonytalan. A hatóságoktól várunk segítséget. Egyeztettünk a turisztikai hivatal képviselőivel, egyetértettek abban, hogy emberemlékezet óta nem volt ilyen szezonunk. Megígérték, hogy keresnek támogatási lehetőséget, akár természeti veszélyhelyzetet is kihirdethetnek a síterepeken és más téli turisztikai helyszíneken” – nyilatkozta Aldin Maglić hoteltulajdonos.
 
Kevés a hó Európa legmagasabb hegyeiben is, például a svájci síközpontokban, de nem jobb a helyzet az osztrák pályákon sem.

Az élővilágot is megviseli a januári meleg

A szakemberek arra hívták fel figyelmet, hogy a szokatlan meleg nemcsak a turizmusnak árt, hanem az élővilágra is, így például az emberi szervezetre is rossz hatással lehet.
 
„Ezek az időjárási változások befolyásolják a hormonanyagcserét. Ez olyan panaszokhoz vezet, mint a fejfájás, migrén, szív- és érrendszeri problémák, alvászavarok és fáradtság” – hangsúlyozta Andrea Dungl-Zauner osztrák háziorvos.
 
Hubert Hasenauer a bécsi egyetem kutatója szerint a növények is megsínylik a januári lehűlés hiányát.
 
Amikor sokáig ilyen, hét fok körüli hőmérséklet van, és még éjszaka sem fagy igazán, az azt jelzi az erdőnek, hogy jön a tavasz. Ezután a fa felkészül a rügyezésre. Így mire jön a hideg, a rügyek nagyon érzékenyek lesznek a fagykárosodásra. Ez maradandó károsodást okozhat a fák növekedésében – magyarázta a szakember, aki kiemelte, hogy a hideg időjárás pihenőidőt jelent a fáknak és a kártevők jelentős részét is elpusztítja. A téli hótakaró pedig számos növényfajnak jelent védelmet a fagyok ellen.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: pixabay.com


next 5

A mi világunk

Hírek