Hírek / Közélet

Hárommilliárd euró értékben támogat tisztaenergia-technológiákat az EU

2022. november 4. 07:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Európai Bizottság 3 milliárd euró (mintegy 1200 milliárd forint) értékben hirdet pályázatot a tiszta technológiákkal kapcsolatos innovatív kezdeményezések számára a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátás biztosítására, valamint, hogy Európa gyorsabban függetlenedhessen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól – tájékoztatott az uniós bizottság csütörtökön.
 
Az uniós pályázat alapján az Innovációs Alap keretében olyan projektek részesülhetnek finanszírozásban, amelyek kapcsolódnak az általános dekarbonizációhoz, amelyek felváltják a fosszilis tüzelőanyagok használatát az iparban, valamint a megújuló hidrogén előállításában vagy a hidrogén ipari elterjedésében, amelyek tisztaenergia-technológiákkal kapcsolatos termékek gyártásával foglalkoznak, illetve amelyek közepes méretű kísérleti projektnek minősülnek.
 
A projekteknek működési környezetben kell igazolniuk az innovációt, de nem elvárás, hogy elérjék a kereskedelmi gyártás szintjét.
 
Az elképzelések szerint a támogatás ösztönözni fogja az Európa szén-dioxid-mentesítését célzó ipari megoldások bevezetését – írták.
 
A projektek értékelése innovációs szintjük, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás elkerülésére való alkalmasságuk, működési, pénzügyi és műszaki kiforrottságuk, valamint terjeszthetőségük és költséghatékonyságuk alapján történik. A pályázati felhívásra az uniós tagállamokban, Izlandon és Norvégiában megvalósuló projektekkel 2023. március 16-ig lehet jelentkezni.
 
Forrás: MTI
Kép: bbc.com


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner