Hírek / Közélet

Hatalmas robajjal kitört egy vulkán, majd cunami csapott le Tonga szigetére

Január 16. 07:15 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Méteres hullámokkal járó szökőár csapott le a Csendes-óceánon fekvő Tonga szigetére helyi idő szerint szombat este. A cunamit egy hatalmas tenger alatti vulkán kitörése okozta. A vulkánból olyan hangosan törtek fel a gázok, hogy még a 800 kilométerre lévő Fidzsi-szigetek fővárosából is „mennydörgésszerű robajról” számoltak be az ott lakók – jelentette a BBC World honlapja. Cunamiriadót adott ki az Egyesült Államok, Új-Zéland és Peru is, az USA a nyugati partvidéken és Hawaiin rendelte el a riadót.
 
A szökőárhoz a Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán kitörése vezetett. A tongai média hamuesőről, vízzel elárasztott házakról, áramkimaradásokról és a telekommunikációs összeköttetések megszakadásáról számolt be – írta honlapján a BBC World. A tűzhányó körülbelül 65 kilométerre található az óceánon a központi szigettől, Tongataputól, ahol mintegy 71 ezren élnek.
 
A tongai geológiai szolgálat arról számolt be, hogy a vulkánból kiáramló füst- és hamufelhők mintegy 20 kilométer magasra nyúltak az égbe. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku’alofában.
 
A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől.

 

 

A közösségi oldalakon megosztott felvételek szerint az árhullámok elöntötték a part menti területeket. Áldozatokról és károkról egyelőre nem tudni.
 
Egy helyi asszony, Mere Taufa a Stuff.co.nz új-zélandi hírportálnak elmondta, hogy a kitörés akkor történt, amikor a családja épp vacsorához készült. A nő öccse azt hitte, hogy bombák robbantak a közelben. „Mindenhonnan sikolyokat lehetett hallani, az emberek segítségért kiáltoztak és azt kiabálták, hogy mindenki menjen magasabbra” – idézte az asszonyt a BBC honlapja.
 
„Az ösztöneim rögtön azt súgták, hogy húzódjak az asztal alá. Felkaptam a kishúgomat, és kiáltozni kezdtem a szüleimnek és a többieknek a házban, hogy tegyék ugyanezt”
– tette hozzá az asszony nagyobbik fia.

 

 

Az első, mintegy 8 percig tartó vulkánkitörés olyan heves volt, hogy a több mint 800 kilométerre lévő Fidzsi-szigetek fővárosában, Suvában élők is „hangos mennydörgésnek” hallották. Szamoán, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon is szökőárriadót rendeltek el. A helyieket figyelmeztették, hogy maradjanak távol a part menti területektől. A fidzsi kormány evakuációs központokat nyitott meg az alacsonyan fekvő part menti területeken.
 
Cunamiriadót adott ki az Egyesült Államok és Peru is, az USA a nyugati partvidéken és Hawaiin rendelte el a szökőárriadót.
Az amerikai meteorológiai szolgálatok jelentése szerint Hawaiin kisebb árvizeket észleltek, amelyek nem okoztak károkat.
 
A szökőárriadó a csendes-óceáni szigeteken kívül Kalifornia, Oregon, Washington és Alaszka államokra érvényes. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy hagyják el a strandokat, kikötőket és jachtkikötőket.

 

 

Forrás: BBC, MTI, hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner